Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 4. 4. 2024.

| Društvo

Sindikat tvrdi: I te kako ima problema u niškoj Hitnoj pomoći zbog blokade računa

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
hitna pomoc
Kažu da će možda ostati bez nekih aparata i saniteta koji ne mogu da se registruju zbog nedostatka para; foto: A. Kostić

Blokada računa Zavoda za urgentnu medicinu u Nišu i te kako utiče na funkcionisanje ove ustanove i to na štetu pacijenata, ističu iz Sindikalne organizacije Zavoda i demantuju tvrdnje direktorke Snežane Radivojević. Kažu da će možda ostati bez nekih medicinskih aparata jer nisu mogli da obave tehnički pregled, da će i 6 saniteta ostati bez registracije, a napominju i da je dug Hitne pomoći prema dobavljačima 16 miliona dinara.

Na jučerašnju izjavu v. d. direktorke Snežane Radivojević da je Hitna pomoć u Nišu funkcioniše bez problema iako je račun u blokadi za oko 700 dinara, reagovali su iz Sindikalne organizacije ove ustanove napominjući da se blokada svakog dana uvećava.

Trenutna finansijska blokada računa zbog neisplaćenog prekovremenog rada zaposlenih i izvršnih rešenja nadležnog suda je preko 750 hiljada dinara. Kako izvršne presuda pristižu svakoga dana blokada se svakog dana uvećava i svakako se očekuje blokada od više desetina miliona dinara uključujući I sudske troškove I troškove advokata- navodi se u saopštenju Sindikata.

Kažu da zbog zbog finansijske blokade nije urađen tehnički pregled medicinskih aparata poput defibrilitatora, EKG-a i respiratora, čime je, napominju, ugrožena bezbedonost pacijenata, kao i bezbednost zaposlenih.

Kako nemamo tražene sertifikate o ispravnosti medicinskih aparata Zdravstvena inspekcija je izvršila nadzor 27. februara gde je konstatovala nezakonistosti i neispravnostii i naložila Zavodu da za 60 dana, što znači do 27. aprila, pribavi potrebne serfitikate ili će zabraniti rad pomenutih aparata i naložiti zakonske mere - ističu sindikalisti.

Kažu i da u aprilu 6 sanitetskih vozila treba registrovati, a da se boje da će ona biti isključena iz soabraćaja, jer nema para za njihovu registraciju.

Tvrde i da je dug prema dobavljačima ogroman i da za celu 2023. godinu iznosi skoro 16 miliona dinara, te da su oni te dugove zatražili sudskim putem, što znači da će blokada računa biti daleko veća.

Ponovo pozivamo nadležne institucije da po hitnom postupku smene direktorku i time spreče dalje finansijsko i moralno propadanje naše ustanove. Pozivamo i samu dr Snežanu Radivojević da nakon svega, kao moralni čin, podnese ostavku - poručuju iz Sindikata.

Podsetimo, sindikati su protiv direktorke podneli više krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, nenamenskog trošenja sredstava i falsifikovanje službene isprave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    11:09 // 5. 4. 2024.

    Koliko smo mi u zdravstvu informisani a to i direktorka hitne sigurno zna ali i pored toga prica siri dezinformacije, Rfzo ispalacuje dug dobavljacima putem asignacija ustanovama koje su u blokadi ali samo racune stvorene u tekucoj godini po ugovoru sa Rfzo-om. Dugovanja iz predhodne godine ne isplacuje..... ko ovde onda obmanjuje narod pitanje je sad?

  • Бата Рака из Ниш

    08:45 // 5. 4. 2024.

    Ма, какви проблеми!
    Пацијенти ће купују шта треба, од некције до раствори.

  • KnezPetrol

    07:35 // 5. 4. 2024.

    Da li je ovo normalno? Da li je moguće da grad Niš i čelnici grada ne reaguju na ovakve stvari? Ili je ona sastavni deo vlasti? .... i posle se AV pita kako je malo glasova po opštinama u Nišu. Pa naravno, kad ovakvi i slični njima lažu nas lažu i njega. Grad Niš je postao rasulo neviđeno, od struja SNS pogibosmo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: