Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 20. 12. 2016.

| Društvo

Izbeglička porodica završila u šumi umesto u prihvatnom centru

Autor:J. AdamovićIzvor:N1, Južne vesti
Sedmočlana izbeglička porodica završila u šumi; foto: Flickr Freedom House
Sedmočlana izbeglička porodica završila u šumi; foto: Flickr Freedom House

Umesto da bude smeštena u prihvatni centar u Bosilegradu, jedna izbeglička porodica ostavljena je u šumi na samoj granici sa Bugarskom. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu, a međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju ovaj slučaj.

Sedmočlana izbeglička porodica je, kako prenosi N1, na putu za Bosilegrad prošla jednu policijsku kontrolu, a na sledećoj su ih sačekala maskirana uniformisana lica koja su im rekla da siđu iz autobusa, a potom ih odvezla u šumu nadomak Bugarske granice.

Samo su nas ostavili na granici i rekli idite. Molili smo ih, govorili da je i dete sa nama, a tako je hladno, pitali zašto nam to rade kada nismo uradili ništa loše i imamo sve papire. Zašto nam to radite, molili smo, preklinjali, ali su samo govorili – idite, idite. Žene su vrištale, plakale. Pokušavali smo da založimo vatru, bojali se šta može da se desi - rekao je Alrem Ibrahim za N1.

Javnost je o dramatičnoj akciji spašavanja, koja je trajala do 3 ujutru, saznala tako što su uspeli da preko SOS linije dobiju beogradski Info park. Kada je Hitna pomoć stigla, 3 ženske osobe su bile u nesvesti.


Ko je odgovoran?

Iako su poznati detalji događaja, još uvek se ne zna ko je odgovoran.

Iz Ministarstva odbrane su na pitanja novinara N1 o ovom događaju rekli da ministarstvo i zajedničke patrole postupaju po važećim zakonima.

Ovom prilikom apelujemo još jednom na poštovanju zakonskih propisa koji uređuju način prelaska državne granice i ukazujemo da je Srbija ostala država na migrantskoj ruti koja se najhumanije odnosi prema migrantima - navodi Ministarstvo odbrane.

U Komesarijatu za izbeglice su kazali da je ovaj slučaj nemili događaj i potvrdili da su ljudi koji su ostavljeni u šumi bili registrovani u skladu sa propisima.

Ta grupa je trebalo da bude sa tim validnim uputima prosleđena u Preševo ili Bujanovac, gde je jedino u ovom momentu imalo mesta. U ovom momentu ne mogu ništa određenije da kažem, pažljivo analiziramo zašto je do te nemile situacije došlo - rekao je komesar za izbeglice Vladimir Cucić za N1.

UNFCR i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava upoznate su sa onim što se dogodilo ovoj porodici. N1 prenosi da nikome nije dozvoljeno da razgovara sa njima jer je istraga u toku i da se oni trenutno nalaze u karantinu u Preševu, jer nisu prošli sve medicinske preglede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: