Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 7. 12. 2012.

| Društvo

Katastar koči investicije

Autor:Maja Micić, Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Katastar Niš
Niš, zgrada Katastra

Dok građani i agencije upozoravaju da se na izdavanje dokumentacije u niškom katastru čeka mesecima, iz te institucije poručuju da građani "moraju da imaju razumevanje".

Zaposleni u agencijama za nekretnine, kao i građani koji bi da uknjiže određeni objekat susreću se sa dugotrajnim i komplikovanim postupkom.  

- Nije problem u preobimnoj dokumentaciji koja se zahteva od građana i novčanim taksama koje se uplaćuju, već u tome što se zakonom propisani rok od 30 do 60 dana za izdavanje rešenja često probija - kaže službenik u jednoj renomiranoj agenciji za nekretnine, koji je zahtevao anonimnost.

On tvrdi da se ovaj rok često premašuje za po nekoliko meseci, što stvara velike probleme građanima, jer bez uknjižbe ne mogu da prodaju stan ili podignu kredit.

U obrazloženju kabineta direktora Republičkog geodetskog zavoda navodi se da problem zapravo predstavljaju predmeti koje je niški katastar nasledio od "drugih institucija", a da je zakonom propisana obaveza da se oni obrađuju po redosledu prijema.

Ali, u ovoj službi napominju i da na čitav posao dodatno uticalo to da je do 30. novembra ove godine primljeno preko 12 hiljada novih zahteva

- Ta činjenica govori sama za sebe. Uložićemo datan trud da ubrazamo postupak odlučivanja po zahtevima građana - kažu u Katastru.

Ipak, bitno je naglasiti da po mišljenju nadležnih u ovoj državnoj instituciji formalnog kašnjenja zapravo i nema, jer smatraju da se zakonski rok primenjuje tek kada se prethodno ispune svi uslovi da bi obrada dokumentacije uopšte i počela.

U Katastru kažu da bi povećanje broja radnika koji bi bili angažovani na tim poslovima ubrzalo procedure, ali da za tako nešto nema dovoljno novca.


Mito na državni način

Iako, kako sami kažu, zakon predviđa da se predmeti rešavaju po redosledu prijema, to se može prevazići ako građanin plati više - i to sve po zakonu!

- Naknada je definisana Uredbom  o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda koju je donela Vlada Republike Srbije. Za ubrzano rešavanje plaća se dvostruka vrednost naknade - saopšteno je iz Katastra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NN lice

    12:27 // 8. 12. 2012.

    Polovinu onog ljudstva u Katastru treba najuriti a primiti nove ljude, pa kad se ti nauče da rade, zameniti i onu drugu polovinu. To je teška birokratija koja u posed drži nekakve podatke i od njih živi. Šta drugo rade? Vlast bi morala da naredi da se pod hitno sve to postavi na sajtu, na uvid svima, pa će se i posao tih ljudi tamo smanjiti.

    • geosrbija

      23:16 // 8. 12. 2012.

      Svi podaci su javni i nalaze se na sajtu, a to sto NN lice nije upuceno u to to je njegov problem.

  • Mionica milenica

    09:29 // 8. 12. 2012.

    Narod bi imao strpljenja kada bi video da vi tamo nesto radite. Ovako...molite Boga da vam se nesto ne desi kad ustane kuka i motika

  • tu neki

    08:14 // 8. 12. 2012.

    Da Bog da, da im se zatvore sve burekdžinice u krugu od 3 kilometara od katastra. Burek je postao simbol njihove (ne)aktivnosti na poslu. Sramota bre, ako treba neku instituciju u Nišu zatvoriti i ponovo otvoriti sa mladjim ljudima punim elana i energije, to je taj katastar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: