Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 10. 12. 2013.

| Društvo

Korak bliže ka izmeštanju pruge

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pruga-*fliker-eli-brown*.jpg
Dva koloseka i na severnoj obilaznici, foto: flickr.com, Elliott Brown

Nakon sastanka sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem, Narodna poslanica iz Niša Ivana Dinić kaže da je obezbeđen novac za izuzimanje zemljišta i da će oko NIša ići dvokolosečna pruga.

Peticija za izmeštanje pruge, koju su prikupljali aktivisti Socijalističke partije Srbije u Nišu, prema rečima poslanice, dala je rezultate.

Nakon prikupljenih potpisa održan je sastanak sa ministrom saobraćaja Aleksandrom Antićem, kada su dogovoreni konkretniji koraci i pored ranijeg negativnog stava “Železnica Srbije”.

- Bezbednost građana i bolji saobraćajni standard biće obezbeđeni izgradnjom dvokolosečne pruge severnom obilaznicom oko Niša, a sve ovo će biti omogućeno i definisano Prostornim planom koridora 10. Brza pruga nece biti izgrađena samo do Beograda već će se obezbediti sredstva za njen produžetak do Niša - kaže Dinić.

dinic Ivana Dinić razgovarala sa ministrom AntićemU pripremi je Planska dokumentacija, a Evropska unija radi Studiju izvodljivosti. Kada sve bude završeno, kako kaže poslanica Dinić, trebalo bi da se krene sa izuzimanjem zemljišta na prostoru gde je planirana izgradnja nove pruge.

- Ono sto je najbitnije za građane Niša jeste da sredstva potrebna za izuzimanje zemljišta od javnog interesa, neophodnog za izgradnju dvokolosečne obilaznice oko Niša, postoje i da će proces eksproprijacije, kako kažu u Ministarstvu, biti izvršen bez ikakvih problema - rekla je poslanica iz Niša.

gup Pruga sada prolazi kroz centar Niša (crvena linija), a plan je da ide severnom obilaznicom (žuta linija), GUP NišPodsetimo, iako su odbornici Skupštine Grada jednoglasno usvojili odluku da elektrifikacije pruge u cetru Niša neće biti, iako je potpisan Protokol o njenom izmeštanju, direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović je rekao da “izmeštanje nije prioritet i da bi trebalo uraditi elektrifikaciju”.

Nakon ove izjave, pre svega, su reagovale opozicione stranke, dok gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije hteo “da ulazi u sukob”. Kasnije se u čitavu priču uključio i niški SPS koji je skupljanjem potpisa građana, ali i lobiranjem u resornom ministarstvu rešio da prugu izmesti iz centra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran A

    08:05 // 19. 1. 2014.

    Ljudi oni nas godinama zavlače i vuku za nos oko tog izmestanja pruge. Šta me briga za prokop i za Beograd na vodi....ako mogu da se bave time onda mogu ida izmeste prugu iz centra našeg grada.

  • Jole

    11:28 // 13. 12. 2013.

    Prugu ne treba izmestati vec treba na mesto nje napraviti put, a prugu samo spustiti u podzemlje i to bi onda bilo to. Za sva vremena! O tome treba strucnjaci da pricaju a ne pravnici.

  • Maja S.

    15:30 // 12. 12. 2013.

    Danas je izgleda potrebno da budete kriticni u pogledu svake stvari, samo da bi se Vas glas cuo. Umesto hejtovanja dajte predlog boljeg resenja ako znate ili podrzite ovaj projekat za bolji Nis.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: