Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 29. 12. 2015.

| Društvo

Mistični Rtanj bogat i lekovitim biljem

Autor:Marika ŽivkovićIzvor:Južne vesti
rtanj
Vrh Rtnja prepoznatljiv i vidljiv iz daleka; foto: M. Ž.

Rtanj u blizini Sokobanje poznat je po podzemnim izvorima, pećinama i prirodnom fenomenu- vatrenim loptama, ali i po mnogim mitovima, legendama i neobjašnjivim pojavama. Njeno pravo bogatstvo je lekovito bilje zakonom zaštićeno.

Rtanj je vekovima fascinirao posetioce, a i danas sa svojim najvišim vrhom Šiljkom od 1560 m zaokuplja pažnju planinara, ljubitelja prirode, lekovitog bilja i ekstremnih sportova. Pamti se i kako je pod njim pre nekoliko godina čekajući "smak sveta" ogroman broj sujevernika potražio zaštitu.


rtanj Pogled na Rtanj iz Vrmdže; foto: M. Ž.Veličanstveni Rtanj oduzima dah

Rtanj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je tako jednom prilikom popevši se na Šiljak poznati putopisac Feliks Kanic rekao: „Tek kada sam se popeo na vrh Rtnja, zastao mi je dah, ali ne od umora, nego od fascinantnog prizora koji sam ugledao. Sve planine Srbije i okolnih zemalja, pod ovim gorostasom, padaju na rang brežuljka.“

Ni jedna planina i ni jedan planinski vrh u Srbiji ne čine tako dubok utisak na promatrače kao Rtanj sa Šiljkom. Njegov glavni masivan greben mirno se diže sa široke podloge, gorostasan i završava se skoro pravilnom kupom Šiljka. U njemu je združena mirnoća, veličina i simetrija - rekao je Jovan Cvijić.

Cvijić je Sokobanju nazivao "srpskom Švajcarskom“, a očito je velikim delom za to zaslužan i njegov doživljaj Rtnja.

Dižući se veličanstveno iznad okoline, izolovan, on vlada okolinom i izgleda kao vođa i znamenje okoline. Ima u njemu individualnog i imponirajućeg, kao u velikim ličnostima - opisuje Cvijić.


biljober4 Berba lekovitog bilja; foto: OTKSBranje bilja kao zabava

Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, pa se svake godine od drugog do sedmog jula održava manifestacija Sveti Jovan Biljober, koja okuplja ljubitelje prirode, planinare i skupljače lekovitog bilja sa svih strana koji uživaju u zabavi i druženju po najlepšim predelima Sokobanje.

Organizacija za turizam i kulturu u saradnji sa Udruženjem za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov“ i mesnom zajednicom Mužinac, svake godine organizuje brojne aktivnosti kako bi animirala sve učesnike pohoda u branje lekovitog bilja.

biljober3 O bilja se prave venčići; foto: OTKSKako u informativnom centru kažu, manifestacija Sveti Jovan Biljober predstavlja dobro druženje i zabavu za turiste, ali i edukaciju za preduzetnike i odgajivače i sakupljače lekovitog bilja.

Svakako najizazovniji deo manifestacije avanturistima jeste uspon na Šiljak, dok se za sve ostale u podnožju organizuju zanimljive aktivnosti kao što su obilazak terena i sakupljanje lekovitog bilja, pletenje venčića i kviz o poznavanju lekovitog bilja - navodi Aleksandra Krstić iz OTKS-a.

Najpopularnija biljka same manifestacije jeste rtanjski čaj po kome je Sokobanja nadaleko poznata. Kažu da je ovaj čaj efikasan u otklanjanju respiratornih tegoba i da jako brzo ublažava kašalj, a među meštanima se priča da ima i afrodizijačka svojstva.

Kruna manifestacije je izbor najlepše okićene devojke lekovitim biljem i poljskim cvećem, takozvane „Princeze Biljarice“ koji se održava sedmog jula u amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja“, objašnjava Aleksandra.

Takođe se održava i Biljna parada kada sve devojčice učesnice izbora okićene poljskim cvećem prodefiluju mermernim šetalištem.

biljober2 Rtanjski čaj brend ovog kraja; foto: OTKSTuristima po osvojenom vrhu Rtnja pažnju zaokuplja crkva porušena dinamitom pre dvadesetak godina zbog skrivenog blaga koje je navodno zakopanog ispod nje. Nju je podigla Greta Minh u znak sećanja na supruga Juliusa Minha, vlasnika nekadašnjeg rtanjskog rudnika kamenog uglja. Istorija Rtnja vezuje se za priču ove bogate jevrejske porodice i nerazjašnjeno samoubistvo Juliusa.

Značajnu turističku atrakciju predstavlja i jama ledenica dugačka 50 metara čija je temperatura niska i preko leta, pa u njoj uvek ima leda.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: