Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:02, 26. 11. 2013.

| Društvo

Moler pušta golubove pismonoše po Srbiji

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Picture-013.jpg
Gde god da krene sa Damirom "u kompletu" idu i golubovi

Moler iz Mekiša kod Žitorađe Damir Stojković (31) kao građevinac putuje po Srbiji, a sa njim „u kompletu“ uvek idu i njegovi golubovi pismonoše.

I ne bi bilo neoubičajno da Damir, koji se golubarstvom bavi već 15 godina, ne pušta pismonoše da se sami vrate kući.

Kako kaže, često krenu istovremeno, on autobusom, a golubovi nebom i, neretko, desi se da pismonoše prve dođu u rodni Mekiš i sačekaju ga.

Sada je rešio da ih pusti iz Grčke. Picture-020

- Planiram da ih pustim iz Grčke, odnosno da zamolim nekog ko putuje do te zemlje da ih u kavezu ponese i pusti, a ja da čekam kući da se vrate – priča Damir za Južne vesti.

Trenutno priprema papire koji su neophodni kako bi golubovi prešli granicu.

- Dosta će mi vremena oduzeti ta priprema jer su neophodni pasoši, vakcine, čipovi za njih. Grčku sam odabrao jer je blizu - kaže Damir.

Picture-017 On dodaje da nikada nije sumnjao u svoje golubove jer su pismonoše najpametnija vrsta. Ima ih tridesetak, a iako većina ostaje kod kuće, par miljenika putuje sa Damirom.

- Sasvim slučajno sam počeo da se bavim golubarstvom kao dečak, jer sam gledao neki partizanski film u kojem su oni prenosili poruke. Stric mi je dao prvog goluba, a kasnije je sve išlo samo od sebe. Počeo sam da ih treniram. Svi su prestenovani i ponekad ne mogu da odolim, pa im zakačim po neku kratku poruku koju pročita moj brat kada dolete - priznaje Damir.

On uvek privlači pažnju kada kao moler po prvi put dođe u neki grad i sa sobom ponese kavez sa golubovima.

Ovaj neobičan mladić je i profesionalni sudija za golubarska takmičenja, ali zbog posla retko kada učestvuje na takmičenjima.

- Pismonoše me vraćaju u neka stara vremena o kojima sam slušao iz priča starijih i u školi. Iako ih više niko ne koristi za poruke i svi smo se modernizovali, mislim da je prava draž upotrebljavati ih za prenošenje poruka. Pošto je to naravno čudno u ovom vremenu i mojoj sredini, ja ih jednostavno pustim da se sami vrate kući i gledam ih kako ponosno kruže kada stignu na cilj - dodaje Damir.

4 Pored golubova, u njegovom dvorištu su i ukrasne kokoške, zečevi, gugutke, papagaji, psi, ali i divlje životinje, kao što su divlji zečevi, jazavac, lisica, fazani. Pravi mali zoo-vrt koji Damir ljubomorno čuva.

Kaže da je potrebna samo volja i ljubav i svaka životinja ume to da prepozna i ceni. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    12:17 // 26. 11. 2013.

    Manite se bre više tih zajedljivih fazona iz teretana i kladionica.Čovek je human i dobrodušan.Vidi se da voli ljude i životinje.A još ako gradi kuće onda je on koristan 100 posto

  • hm

    08:56 // 26. 11. 2013.

    Jel golubovi imaju poseban salter na carini da bi presli granicu :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: