Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 5. 5. 2011.

| Društvo

Nema para za grejanje Nišlija

Autor:P.B. i B.G.Izvor:Južne vesti
ilustracija

NIŠ - I pored hladnog vremena radijatori u Nišu su hladni.

Grejna sezona Srbiji završena je 1. maja i formalno je otpočet remont sistema grejanja. Međutim, dok je zbog niskih temperatura toplana u Beogradu odlučila da ponovo podloži kotlove, u niškoj toplani kažu da za to nema para.

- Problem je finansijski prvenstveno. Beogradske elektrane greju, ali oni imaju cenu od 83, a Niš samo 62 dinara po kvadratnom metru - kaže Milena Pavlović, PR JP Gradska toplana Niš i podseća da je ovo preduzeće već zatražilo saglasnost Grada za poskupljenje od 20 posto.

Na naše pitanje da li bi u slučaju da Grad "uskoči" sa novcem grejanje bilo ponovo uključeno, odgovor je bio potvrdan.

Međutim, u kabinetu gradonačelnika Niša Miloš Simonović odbacuju takvu mogućnost.

- Toplana se do sada nije obratila Gradu i iznela taj problem. Oni se izdražavaju od isporuke toplotne energije i Grad ne može da im uplaćuje donacije - saopšteno nam je u Gradskoj kući.

Prema važećoj gradskoj Odluci o uslovima i načinu isporuke toplotne energije definisano je da grejna sezona traje do 15. aprila, ali da ukoliko srednja dnevna temperatura prema podacima Hidrometeorološkog zavoda bude 12 stepeni ili niža , do 1. maja je Toplana u obavezi da ponovo uključi grejanje.

Prema zvaničnim podacima iz Hidrometeorološkog zavoda srednja dnevna temperatura u Nišu juče je bile svega 8,4 stepena, dok je na sajtu Grada Niša danas u 10 sati pisalo da je temperatura u Nišu 9 stepeni celzijusa.

Za naredne dane, takođe prema podacima dostupnim na sajtu Grada, očekuje se da temperatura ide i ispod nule!


"Nema razloga za većim cenama"

Informaciju da Toplana nema dovoljno novca za nastavak grejanja i njihov zahtev za povećanjem cene usluga od preko 20 posto, u Centru za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša ocenjuju kao nekorektne.

- Jel su oni dostavili izveštaj koliko dana nisu radili onda kada su trebali da rade? Čim je dnevna temperatura bila preko 12 stepeni grejanje je bilo isključeno. Koliko su uštedeli na taj način, to ne prikazuju. Mislim da je to što pričaju nekorektno i da nije tačno - kaže Jovan Jovanović, predsednik Foruma.

Jovanović odbacuje kao neprihvatljiv zahtev Toplane za poskupljenjem grejanja i podseća da je to udruženje gradskim većnicima dostavilo analizu koja pokazuje da nema razloga da se cene komunalija u Nišu povećavaju.

- Toplana, Vodovod i Medijana imaju nenaplaćena dugovanja od skoro 2,5 milijarde dinara, što prelazi gubitke koje ova preduzeća prikazuju. Sa druge strane, i samo JKP Naissus je prikazao statistiku koja jasno ukazuje da se povećanjem cena usluga smanjuje procenat naplate, odnosno povećava procenat nenapalćenih potraživanja - navode u Forumu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: