Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 12. 10. 2012.

| Društvo

Neobičan hobi: pravi insektarijume

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f

Aca Đurđević iz Aleksandrovca Župskog, koji danas živi u Nišu, diplomirani je biolog ekolog i bavi se insektima na način na koji malo ko to čini.

On objašnjava da se ljubav prema insektima kod njega javila još u ranom detinjstvu. 

- Za razliku od većine drugara koji su ih se plašili ja sam uvek jurio za njima i nakako su me fascinirali - objašnjava Aca

On kaže da su oni jedan od razloga što je upisao biologiju i da za njega predstavljaju prelep i šaren svet koji ga stalno inspiriše da dalje istražuje. 

Aca je tokom studija uspeo da prikupi zadivljuće veliki broj insekata.

- Danas imam preko 600 različitih primeraka - kaže Aca

Kaže da postoje različite tehnike za prepariranje i da on u tome teži perfekcionizmu. Ipak, dodaje da više ne prikuplja insekte, već na terenu nabavlja informacije koje se kasnije unose u bazu pobataka insekata za Srbiju.

On trenutno radi na knjizi koja je namenjena potpunim početnicima kada je poznavanje insekata u pitanju i namenjena je upoznavanju laika sa grupom vilihih konjica. 

- Svako ko ozbiljno želi da se bavi istražinanjem insekata mora tome da posveti mnogo vremena, mora da poznaje literaturu, ali je ljubav prema njima osnova - tvrdi Aca.

Kaže da su mnogi iz njegove bliže okoline koji su se ranije bojali buba pored njega i sami zavoleliovaj čudan svet i počeli njima da se bave.

Vrste koje ga posebno imresioniraju su vilini konjici i leptiri jer ih ima puno i u najrazličitijim oblicima.

3 Koliko se on i njegovi prijatelji ozbiljno bave ovim govori i podatak da su u poslednje dve godine otkrili tri nove vrste leptira, tvrdi Aca. Jednu na Preševu, drugu na Suvoj planini i treću u Vojvodini. 

Stanković obožava da provodi vreme u prirodi, a jedno od omiljenih mesta mu je Stara planina. On objašnjava da je razočaran nebrigom nadležnih da ekologiju.

- Staroplaninska bolorija je vrsta leptira sa jako malo prirodnih staništa, a na jednom od njih nedavno je izgrađen luksuzan hotel - objašnjava Aca.

On ističe da ovaj leptir na samo tri mesta na Staroj planini i da je ovim postupkom jedno od njih uništeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igorche Gevara

    16:02 // 17. 10. 2012.

    lajkujem brate!

  • MIKI

    09:37 // 15. 10. 2012.

    Kolega Stanković obozava da provodi vreme u prirodi i zivi u skladu sa istom pa u prilog tome ide i tema njegovog diplomskog rada ;-)Sledeći put da izađeš na televizor :-D Pozz druže!

  • ALS

    15:39 // 13. 10. 2012.

    Ova kolekcija je fenomenalna.Pozdrav iz Krusevca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: