Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 25. 11. 2020.

| Društvo

Pored Beograda, u Niš prevoze i kovid pacijente iz brojnih drugih gradova, sa srednje teškim kliničkim slikama

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
hitna
Neki pacijenti tokom transporta iz Beograda priključeni na kiseonik; foto: A. Kostić

Iako je najavljeno da će u Niš biti transportovani samo lakši kovid bolesnici, da bi se oslobodili kapaciteti za teško obolele u Beogradu, srednje tešku kliničku sliku imaju pacijenti u "Radonu" kojih je jutros bilo 62, kaže direktorka Instituta "Niška Banja". Najstariji pacijent ima 86, najmlađi 40 godina. Zamenik direktora beogradske Hitne pomoći navodi da su transportovani i pacijenti kojima je bila neophodna kiseonička terapija, ali da ne prevoze one koji su u jako teškom stanju, jer je dug put do Niša.

Za dva dana više od 60 obolelih od kovida hospitalizovano je u kovid bolnici u Niškoj Banji, a direktorka kaže da ih očekuju još i da su do sada primili pacijente iz Beograda, Obrenovca, Stare Pazove, Knjaževca i Bosilegrada.

Dug put prešli su pacijenti čija klinička slika ipak nije laka, kako je prvobitno najavljeno. Radon U Radonu najstariji pacijent ima 86 godina; foto: M. Z.

Srednje teški pacijenti su u pitanju i razlikuje se od prvog talasa, čini mi se da je tada bila lakša klinička slika nego sada i to sve mora da nas opomene na veći oprez. Najstariji pacijent je 1934. godište najmlađi 1980. godište, ima i slabije pokretnih, različitih kategorija, nije bilo egzitusa - navodi direktorka.

Zamenik direktora Hitne pomoći Beograd Sergej Pantić kaže da su ekipe juče odvezle oko 30 pacijenata u Niš, tokom noći 15, a transport je nastavljen i tokom dana.

I on potvrđuje da nije reč samo o pacijentima koji imaju lake kliničke slike, jer kaže da je bilo onih koji su tokom transporta priključeni na kiseonik.

Ne idu baš najkritičniji pacijenti, jer ipak je to put od više od 200 km. Idu oni kojima je stanje stabilno, a nekima jeste neophodna kiseonička terapija. Ali ne u teškom stanju baš, jer ipak treba izdržati taj put. Prema našim informacijama nije bilo smrtnih slučajeva tokom transporta - navodi Pantić.

Čair korona U Čairu samo jedan pacijent na kiseoniku; foto: N.M. Pacijenti osim u "Radon" odlaze na lečenje i u privremenu bolnicu koja je u hali "Čair", a jedan od koordinatora Goran Mitrović kaže da je do jutros bilo 10 pacijenata, a među njima samo jedan na kiseoniku.

Tri pacijenta su iz Niša, 7 van, to je Beograd, Požarevac, Kikinda i Kuršumlija. U očekivanju smo da tokom današnjeg dana, večeras ili sutra primimo pacijente koji su sa lakšom kliničkom slikom iz Beograda. Deo pacijenata je stigao u "Radon", a neki dogovor je da prvo oni primaju, pa da lakše pacijente onda primamo i mi, tako da su ekipe u pripravnosti - navodi Mitrović.


Kovid bolnice u KC Niš sve punije

Dok traje transport pacijenata iz drugih gradova, u kovid bolnicama Kliničkog centra ssve je manje slobodnih mesta, na lečenju je 306 pacijenata, a 12 je izgubilo život od posledica kovida, među njima, kako saznajemo, i žena koja je preminula ispred Infektivne klinike i nije dočekala da bude hospitalizovana. infektivna Infektivna klinika skoro potpuno puna; foto: Vanja Keser

Mitrović, koji je i pomoćnik direktora Infektivne klinike, kaže da su njihovi kapaciteti skoro potpuno puni, a da je sve veći i broj pregleda na trijaži.

Do pre nedelju dana je otprilike broj pregledanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti kretao do 100, sada je preko 150, a na primer prekjuče je trećina njih bila primljena, znači preko 50 pacijenata - navodi Mitrović.

Utisak lekara jeste da se pacijenti kasno javljaju jer misle da će sami da se izleče, pa se onda dogodi i da zdravstveni radnici ne mogu da im pomognu.

Zato je njihova poruka, osim poštovanja svih mera, odlaze kod lekara na vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    16:01 // 26. 11. 2020.

    Dok drugi padaju na nos, a koronu leče fizijatri i reumatolozi u N banji i psihijatri i medicina rada u Čairu, u Vojnoj bolnici u Nišu "kisele kupus", a turšiju su već stavili. Ima li objašnjenja.

  • Mika

    23:51 // 25. 11. 2020.

    U sabirni centar idu bez vezu. U banju- s' vezu. :D

  • Tika

    23:40 // 25. 11. 2020.

    Zar lakši pacijenti ne trebaju biti na kućnom lečenju a ne 250 km u Nišu. Kakvi su to srednje teški, lako teški, srednje lakši pacijenti. Ko odlučuje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: