Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 29. 1. 2019.

| Društvo

Pružni prelazi nisu prepoznati kao problem u Strategiji o saobraćaju u Nišu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
pruga
Nema plana kako da se poveća bezbednost na pružnim prelazima u gradu; foto: Vanja Keser

Strateški dokument po kome se sprovode aktivnosti koje građane treba da učine bezbednijim u saobraćaju nije uzeo u obzir sigurnost na pružnim prelazima u Nišu. Većnik Igor Vojinović je, izlažući rad gradskog Saveta za bezbednost u saobraćaju i plan rada ovog tela za 2019, rekao da Niš kao lokalna samouprava ima "ograničeno polje delovanja" što se tiče pružnih prelaza.

Tragedija na mestu gde se ukrštaju ulica i pruga kod Donjeg Međurova, koja je odnela sedam života, potresla je Niš i čitavu Srbiju. Posle saobraćajne nesreće u kojoj su poginula i deca, rampa i dodatna signalizacija su postavljene na ovom prelazu, ali tek i nakon što su građani izašli i blokirali prugu.

Ipak, u niškom Savetu za bezbednost saobraćaja, koji svoje aktivnosti finansira iz naplaćenih kazni, kažu da bezbednost na prelazima nije u fokusu Strategije koju su napravili u 2018, već se oslanjaju na podatke Agencije za bezbednost saobraćaja. Igor Vojinović Vojinović kazao da je akcenat na deci i starijima od 65 godina što se bezbednosti i u saobraćaju tiče; Foto: JV/V. Milić

Strategija za bezbednost u saobraćaju nije prepoznala pružne prelaze u Nišu kao jedan od ključnih problema. Imamo mi podatke o tome koliko je ljudi stradalo. Ovo što nam se desilo je, na žalost, stvarno bila jedna nezapamćena tragedija, koja nam je svima na neki način otvorila oči. Agencija za bezbednost saobraćaja ima jedan jako dobar dokument i može na sajtu da se nađe i ima više od 300 strana koja zaista u detalje ispituje stanje na pružnim prelazima - rekao je većnik Vojinović.

Većnik dodaje i da su Infrastrukture Železnice dužne da vode računa o prelazima, uprkos tome što Grad svakog meseca plaća ovo održavanje.

Ovde se radi o jednom kompleksnom pristupu s obzirom da lokalna samouprava ima ograničeno polje delovanja kada su pružni prelazi u pitanju jer smo zaduženi za održavanje saobraćajne signalizacije na putevima gde smo mi upravljač. To je nešto što se dešava na relaciji lokalna samouprava - Železnice, ipak Infrastruktura je ta koja primarno mora da se bavi ugradnjom same zaštitne opreme na prelazima. Ono što je u domenu lokalne samouprave to je pre svega saobraćajna signalizacija horizontalna i vertikalna - dodaje Vojinović.

Uprskos tome što Grad mesečno plaća održavanje prelaza, kako navode iz lokalne vlasti, svedočanstva građana su da vrlo često rampe ne funkcionišu - ili se ne spuštaju ili budu predugo spuštene, što ih navodi da prelaze prugu pre nego što se podignu. Mnogo puta se dešava da i vozači i pešaci ignorišu signalizaciju i da prelaze prugu uprkos upozorenju, što se skoro desilo upravo na prelazu u Međurovu.

Krajnje rešenje bi moglo da bude izmeštanje pruge iz grada, o čemu gradske vlasti pričaju godinama, a prema poslednjim izjavama, trenutno se radi eksproprijacija zemljišta kojim bi trebalo da se pravi obilaznica do Proseka.


Šta planira Grad da uradi po pitanju bezbednosti?

Aktivnosti Saveza za bezbednost u saobraćaju, prema Vojinovićevim rečima, biće usmerene ka deci i starijima od 65 godina.

Ono što je nama bitno je da vidimo koje su to najbezbednije rute kojima se deca kreću do škole i šta je ono što možemo na tim lokacijama da odradimo određenim saobraćajno-tehničkim merama - navodi Vojinović.

Dodaje da se početkom građevinske sezone očekuje izgradnja biciklističkog poligona u dvorištu OŠ "Njegoš", gde će i jedna učionica biti namenjena edukaciji dece o saobraćaju.

Bio bi to centar gde bi deca iz drugih škola mogla da dođu i da steknu teorijska i praktična znanja o saobraćaju. Primer Pirota je referenca jer nema stradale dece u saobraćaju godinama unazad. Imali su poligon koji su održavali, ljude na njemu, sva dečica su prolazila kroz tu priču - dodaje Vojinović.

Uskoro će, najavljuje, biti raspisan konkurs za dodelu 477 auto-sedišta za decu, za šta su prošle godine potrošeno dva miliona dinara. Za sedišta ove godine opredeljuju tri miliona, a pare će biti uložene i u postavljanje kamera na raskrsnici kod Ureda, brojače na semaforima i signalizaciju oko škola. Edukacija starijih i roditelja ići će paralelno sa nabavkom opreme.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pitam se pitam

    10:56 // 30. 1. 2019.

    Kada li ce Gradonacelnik da shvati da mu ovaj resorni vecnik nista ne radi?

    • Kako ne radi

      15:05 // 30. 1. 2019.

      Njegov posao je da samo prima platu.

  • Pera

    09:56 // 30. 1. 2019.

    Pre 10-tak godina sa ''Megadens'' i sličnih privatnih fakulteta počelo štancanje diploma za 1000e. Sada su ti pametnjakovići stigli na red da zajašu na vlast i zato nam se ovo dešava. Neznanje rada posla, nekultura.... sve reči što počinju sa ne....

  • Ex faca

    21:47 // 29. 1. 2019.

    Primer Pirota je da imaju 4 prelaza, od tog dva su tik kod zadnje skretnice, za jednu se već 7-8 god pišu nalozi da je neobezbeđen i vozovi ispred njih staju. D Shvatili su da je voz kao elementarna nepogoda koja se ne može tekk tako zaustaviti. U nedostatku rampi, moglo bi se u dva tri reda na određenom rastojanju postaviti ležeći policajci. Nije skupo a imalo bi efekta.

    • Меда

      12:51 // 30. 1. 2019.

      Не вреди,
      и то има да униште као да ради против народа а шта преостане пропашће од неодржавања.
      150 година од како су Турци побегли, још увек нисмо научили да је јавно добро "наше" а не турско

      Проблем нису пружни прелази, проблем су пруге, што постоје.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: