Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 25. 2. 2011.

| Društvo

Radnici “Univerzala” bez zarade 27 meseci

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
"Univerzal" Leskovac

LESKOVAC – Zaposleni u leskovačkom preduzeću “Univerzal”, jedinoj specijalnoj radionici za angažovanje invalidnih lica u Jablaničkom okrugu, nisu primili platu 27 meseci.

Trenutno je u “Univerzalu” angažovano 130 radnika, među kojima je 76 osoba sa invaliditetom, a 53 imaju ozbiljne mentalne probleme.

Direktorica “Univerzala” Ljiljana Pavić-Stojković, koja je na toj dužnosti nekoliko meseci, naglašava da dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima iznose 48 miliona dinara i da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz dramatične situacije u kojoj se kolektiv nalazi.

“Univerzal” je sto odsto u državnom vlasništvu, ali ni to nije bio dovoljan razlog da se bar obezbedi povoljniji položaj zaposlenih, odnosno da imaju prioritet oko pojedinih poslova koja naručuju nadležni državni organi i javna preduzeća.

Poreske obaveze prema fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja izmirene su sa poslednjim danom 2009. godine, ali u ovom trentku radnici nisu zdravstveno zbrinuti i bukvalno se boje da se razbole, jer neće moći da izmire račune za lečenje.

Za eventualnu promenu vlasničke strukture u kolektivu bilo je tek nekoliko zainteresovanih firmi, ali njih najviše privlače fabričke hale i odlična lokacija, ali nisu spremni da preuzmu veliki teret obaveza koje ima “Univerzal” prema radnicima, dobavljačima i fondovima PIO i zdravstvenog osiguranja.

Od početka praktične primene Zakona o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom podneto je 15 zahteva poslodavaca i zaposleno 12 lica.

U „Univerzalu“ ističu da svi radnici, bez obzira na invalidnost, žele da rade i jedino od države traže da im se pomogne u obezbeđivanju bilo kakvog posla.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Leskovcu, na evidenciji nezaposlenih je 250 lica sa invaliditetom, a među njima 113 aktivno traži posao.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: