Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 6. 6. 2019.

Šarčević: Za nedelju dana konačno rešenje za tri sporna dekana niških fakulteta

Mladen Šarčević Ministar misli da zakon ne može da se primenjuje retroaktivno, ali da rešenje tek sledi; foto: Vanja Keser

Iako po novom Zakonu o visokom obrazovanju dekani tri niška fakulteta ne bi mogli da budu na toj funkciji zbog preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu, ministar prosvete Mladen Šarčević je mišljenja da zakon ne može da se primenjuje retroaktivno, dok za slučaj dekanice Suzane Kostić koja je prekršila Kodeks profesionalne etike smatra da je to “dovoljan pravni osnov”. Ipak, hoće li dekani biti smenjeni i dalje se ne zna, a epilog ministar najavljuje za nedelju dana.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Mima

    16:28 // 6. 6. 2019.

    Ko da su mu iz oka ispali. Zašto ih štiti po svaku cenu? I zašto oni sami ne podnesu ostavke kao u civilizovanom svetu, nego čekaju da ih smene? A za to vreme pada ugled celog Univerziteta...

    • Smuk

      23:51 // 6. 6. 2019.

      @Mima : Pada ugled Univerziteta ili je pao - 2009.godine ?

  • Posmatrac

    18:05 // 6. 6. 2019.

    Znaci, riba smrdi od glave...Bice, naravno, malo zamazivanja ociju i sibicarenja tipa: e, sad ces ti sa gradjevinskog na DIF, a ti sa UmEtnosti na Gradjevinski (jerbo, isto mu dodje umEtnost, gradjevina i tako to), a ti sa DIF-a na Umetnos' (posto ti cerka ionako tamo radi), i- vuk sit i ovcice na broju! A rektum- pardon, rektor, ce da odgovara i dalje "Ne znam, ja samo radim ovde i primam platu".

  • prof dr V. Stojanović

    20:15 // 6. 6. 2019.

    Rektor je uvredio akademsku javnost sa podrškom dekanici na Filozofskom. Mehanizam otimanja para je mnogima poznat, ali treba to sprečiti.

    • Marija

      22:45 // 6. 6. 2019.

      Dekanica na Filozofskom je tajnim glasanjem dobila podrsku 90 odsto kolektiva, postigla je veliki uspeh kada je imala najvise prijavljenih srednjoskolaca na prijemnom prosle godine, neguje jednu pozitivnu atmosferu na Fakultetu, pristupacna je i normalna osoba. Onda ne cudi sto ima podrsku rektora. Protiv nje su samo neradnici i sujetni!

  • M. M.

    21:24 // 6. 6. 2019.

    Nek' se i to vec jednom zavrsi. Bice manje naporno i za nas botove. Propadosmo vise od silnog komentarisanja ovih likova. Imajte milosti, spasite nas! Krajnje je vreme..

  • Lj

    19:54 // 6. 6. 2019.

    Kolika ljubav za vlascu, gde im je profesorska etika. Gde im je dostojanstavo. Skojim dostojanstvom TI predaju svojim studentima?
    Rektor: "Da, ja sam muzivar", Ministar: "Ti si muzicar"? Rektor: "Jok, ja nisam muzicar". Ministar: "Nisi muzicar"? Rektor: "Ma ne, ja sam muzicar", ....... (muzicar= vlast na Univerzitetu)

  • Zarobljena drzava

    06:34 // 7. 6. 2019.

    Svi znamo kako se zaposljava na ovim fakultetima i znamo da je to pogresno. Izgleda da ce se svi praviti da je ipak sve u redu. Nece nas univerzitet nikada stati na , a nasu decu ce poducavati mamini i tatini sinovi.

  • Tanja

    19:35 // 7. 6. 2019.

    vecina ustolicenih profesora koji su se snasli u prethodnoj vlasti da se tu uguraju iako nemaju kvalitete, sada zaposljava svoju decu i rodbinu u nastavi. Promil te gomile treba da bude u nastavi a ostali ne bi ni mogli da zavrse fakultete da nisu imali veze. Tako je bilo i tako ce biti. Retki su izuzeci. To je surova i bolesna stvarnost u celoj drzavi. tako je i ranije bilo ali se nije znalo

  • Mafija ima drzavu

    22:29 // 6. 6. 2019.

    A, sto taj isti ministar i drzava ne rese protivzakonite javne nabavke pomocnice ministra Spomenke Simonic? Da je prava i pravde iz Nemanjime bi Spomenku izveli sa lisicama, a Sarcevic bi se “iznenadio” o Spomenki koja je njegov pomocnik.

  • Profesor

    17:03 // 6. 6. 2019.

    Neka utvrde da li je Zakon o toj agenciji ustavan. Tvrdim da nije. Citajte ga pa cete i sami videti da ostavlja mnogo prostora proizvoljnom tumacenju. Ako je zakonodavac zeleo da iskoreni nepotizam onda se to tako ne radi.

    • Jason Bourne

      18:42 // 6. 6. 2019.

      dok je takav zakon na snazi mora se postovati

    • Kakav, bre, Zakon, a moral?

      22:00 // 6. 6. 2019.

      Na GAF je prvo jedan hidro-profesor 'izabrao' svoju ćerku za svog asistenta, pa je prethodni dični dekan zaposlio svoju ćerku, pa su dve prodekanice uglavile za asistente svoje ćerke, pa prethodni predsednik Saveta svoga sina za asistenta na svom predmetu, pa sadašnji dekan svoga sina a prodekan svoju ćerku...i ko sada da glasa protiv toga?Asistenti i docenti koji od navedenih čekaju unapređenje?

  • Docent

    23:23 // 6. 6. 2019.

    Dekane ne treba da smenjuju ministri i rektori, već oni koji ih i biraju i imenuju. Ako ministar ili rektor treba da smenjuje dekane, onda oni treba i da ih imenuju. Da se nisu ovi dekani možda zamerili nekima pa sada počinje hajka na njih?

    • Asistent

      09:15 // 7. 6. 2019.

      Korupciji sklona moberka, drekanka fu se postavila sama na tu casnu fukciju. Da li treba ministar da ceka da se sama i smeni, kao sto ceka rektor? E vala ako docenti imaju ovakve dileme, onda je jasno kako smo do ovde stigli. I vi ste ogledalo akademske zajednice. Da li vas je bar malo stid?

  • Борко

    08:24 // 7. 6. 2019.

    Ко бира и поставља декане на факултетима? Тај ко бира и поставља декане тај има право и да их смени. Зар је могуће да академска елита на Нишком универзитету, где имамо и Правни факултет у његовом саставу, не може да схвати кристално јасне ствари?

    • Borka

      15:38 // 7. 6. 2019.

      A sta kad dekani zbog kriminala kojim se bave izgube pravo na tu funkciju, a ovi koji su ih takve kriminalne nezakonito postavili odbiju da ih smene? Ko onda treba da reaguje? Da li je moguce da jos ne razumete koliko je veliki kolaps ovog Univerziteta?

  • Moralista

    22:26 // 6. 6. 2019.

    Ako ih je samo tri ne moraju ni da ih smenjuju.

  • Stana Simov

    12:20 // 7. 6. 2019.

    Puna podrska spornim dekanima. Oni su bolji od ovih koji ih smenjuju.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: