Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 11. 10. 2017.

| Društvo

Toplana predložila da pojeftini grejanje u Nišu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Gradska toplana
Jeftiniji i fiksni i varijabilni deo; Foto: Arhiva JV

Ukoliko predlog Toplane bude usvojilo Gradsko veće, daljinsko grejanje biće jeftinije i u fiksnom i varijabilnom delu. Iz ovog preduzeća navode da će kilovat energije korisnici plaćati 5,04 umesto 5,40 dinara, a da će održavanje sistema i ostali troškovi koji spadaju u fiksni deo koštati 27,08 umesto 28,26 dinara po kvadratu prostora koji se greje.

Iako je prošle sezone bilo predloga da fiksni deo poskupi, Nadzorni odbor Toplane je sada usvojio drugačiju odluku. Da za više od dinara pojeftini ova stavka na računima Nišlija su, ističu iz preduzeća, postigli su racionalizacijom resursa, efikasnijim radom i prevashodno - smanjenjem gubitaka.

To su učinili, objašnjavanju, tako što su rekonstruisali zastarele toplovode.

Do pojeftinjenja daljinskog grejanja došlo je, najpre, zahvaljujući neumornom radu terenskih radnika, koji su neprestano ulagali trud da unaprede rad sistema, smanje gubitke i povećaju kvalitet usluge. Radnici Toplane su danonoćno, posebno tokom ove godine, radili na rekonstrukciji zastarelih toplovoda, što će neizostavno dovesti do višestrukog umanjenja gubitaka na mreži - saopšteno je iz Toplane.

Dodaju da su ovu odluku doneli uz podršku predstavnika građana, ali u skladu sa Uredbom o metodologiji za određivanje cene snabdevanja kupaca koju je donela Vlada Srbije.

Obračun cene odrađen je maksimalno korektno i utvrđena cena je dosta realna - dodaju.

Inače, cena grejanja zavisi i od cene gasa na tržištu. Ipak, ako gas poskupi ili pojeftini manje od 3 %, to nikako ne utiče na cenu koju plaća krajni korisnik. Međutim, najveći problem u Nišu su gubici na mreži, a građani plaćaju isporučenu, a ne utrošenu energiju.

Toplana je predložila i da se subvencionišu računi oko 2.600 korisnika koji imaju enormnu potrošnju zbog gubitaka na mreži, loših podstanica i energetski neefikasnih zgrada. Ipak, iako grejna sezona počinje za nekoliko dana, iz Toplane i dalje nisu istupili sa konkretnim rešenjem za "pomoć" ovakvim korisnicima, a ne zna se hoće li građanima biti omogućeno da plaćaju potrošnju po kvadratu, čije poskupljenje je letos razmatrano.

Podsetimo, prošle sezone su decembarski i januarski računi frapirali građane, zbog čega je, kako su tada kazali, promenjen način naplate utrošenog dela.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    18:59 // 12. 10. 2017.

    Ne zasluzuje ovaj narod bolju vlast i njene eksponente!

  • baš ste izdašni

    11:50 // 12. 10. 2017.

    mene sramota

  • Ricardo

    09:01 // 12. 10. 2017.

    Predlažem gradskom veću da smanje cenu drva i peleta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: