Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 8. 10. 2019.

| Društvo

Učenica iz Niša programirala robota koji čisti dno okeana

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Robot Jelena Zdravković
Robot programiran da čisti dno okeana; Foto: V. M. R.

Na Olimpijadi robotike koja se održava krajem oktobra u Dubaiju, takmičiće se i učenica Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" iz Niša - Jelena Zdravković. Ona je programirala robota koji čisti dno okeana.

Zadatak na takmičenju biće upravo prikupljanje što više otpada, kako objašnjava ova učenica. Inače, konkurencija je jaka, jer će se nadmetati timovi iz 170 zemalja. Jelena Zdravkovićm Učenica trećeg razreda ETŠ kaže da će nastaviti da se bavi programiranjem, a nada se uspehu na Olimpijadi robotike; Foto: V. M. R.

Takmičenje se odvija u dve odvojene alijanse, svaka se sastoji od tri države i mi se međusobno takmičimo ko će više da očisti okean za dva minuta - objašnjava Jelena Zdravković.

Robot će zapravo prikupljati loptice koje predstavljaju zagađivače. Iako je sve samo simulacija, dodaje Zdravkovićeva, robot su napravili po ugledu na realnost.

Inače, niška učenica je deo tima koji predstavlja Srbiju na takmičenju, a kaže da je izabrana nakon što su u aprilu iz Gimnazije "Kreativno pero" došli u nišku školu i videli radove ovdašnjih učenika.

Odlučili su da žele još jednog člana tima iz Niša, a škola je odlučila da to budem ja - govori Zdravkovićeva.

Ova 18-godišnjakinja kaže da se ljubav prema programiranju rodila spontano, od početka školovanja u "Miji Stanimirović", gde su je prvo zainteresovali računari. Programiranje i "elektro-stvari" će, dodaje, biti i posao kojim će se baviti ubuduće.

Za takmičenje koje sledi pripremala se tokom leta, kaže njen nastavnik i mentor Goran Lučić, koji kaže da nije imao dileme kada je bio u pitanju njen odabir u srpski tim za međunarodno takmičenje iz robotike.

Dobili smo delove starih robota, Jelena je na njima vežbala dva meseca. Vežbala je programiranje, uspešno je uradila svoj deo zadatka. Kada su počele pripreme celog tima u Beogradu Jelena je kod napisala vrlo brzo, taj kod je iz mesta proradio - nastavnik Goran Lučić.

Inače, odlazak nje i njenog mentora u Beograd na pripreme finansira Opština Medijana sa 22.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M Jay

    12:29 // 9. 10. 2019.

    A Srbija ni more nema...

  • Jelena Grozdanovic

    10:10 // 9. 10. 2019.

    Bravo, bravo, bravo i svaka cast! Devojko, navijamo za tebe i tvoj tim!

  • Don Kihot

    09:30 // 9. 10. 2019.

    Bravo, samo hrabro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: