Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 3. 5. 2017.

| Društvo

Učenica niške gimnazije najbolja iz engleskog u Srbiji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Jelena Vladejić bez mnogo muke pobedila na takmičenju; foto: privatna arhiva J. V.
Jelena Vladejić bez mnogo muke pobedila na takmičenju; foto: privatna arhiva J. V.

Engleski jezik počela je da uči kada je imala samo 4 godine i zbog toga ga danas smatra drugim maternjim jezikom. Jelena Vladejić je učenica završnog razreda bilingvalnog odeljenja niške Gimnazije “Svetozar Marković” i bez mnogo muke i pripreme uspela je da pobedi svoje vršnjake na republičkom takmičenju, koje je nedavno održano u Beogradu.

Iako se za samo takmičenje nije posebno pripremala, kaže da je njen uspeh rezultat dugogodišnjeg truda i rada. Bila je sigurna u svoje znanje, kaže, ali i u to da se takmičenja iz jezika obično svode na to da treba dati što tačniji odgovor i zato je odlučila da se umesto obnavljanja gradiva, fokusira na samopouzdanje i smirenost.

Njen nastavnik Dušan Abramović kaže da je ona izuzetna i da joj zbog toga nije trebalo mnogo vremena da se pripremi za takmičenje, već su izdvojili par časova dodatne nastave. Ovo je prvi put da neko iz Gimnazije “Svetozar Marković” bude najbolji na republičkom takmičenju iz engleskog jezika.

Svojim sopstvenim učinkom sam u potpunosti zadovoljna. Pismeni deo govori sam za sebe (43/45, prvo mesto u preseku pre usmenog), a čini mi se da sam i na usmenom, uprkos uglavnom kamenim licima članova komisije, zaista i zaslužila prvo mesto. Svestrana sam osoba i neverovatan je osećaj biti nagrađen za bilo šta što toliko voliš i u šta ulažeš toliko strasti, vremena, i na kraju krajeva, deo samog sebe - kazala je Jelena.

Jelena kaže da je njenom govoru i opštem poznavanju engleskog jezika doprinela odluka da nakon završene osnovne škole upiše dvojezično odeljenje u niškoj gimnaziji.

Tako je došla u kontakt sa ljudima sa kojima je svakodnevno razgovarala na engleskom, na časovima je izgradila gramatičku i semantičku osnovu, a konstantna upotreba dovela je do onih finesa koje danas poseduje.

Za razliku od italijanskog, koji mi je drugi strani jezik, umesto da sve prevodim u glavi sa srpskog, mogu da formulišem misli direktno na engleskom, i zahvaljujući tome govorim tečno i bez potrebe da razmišljam o vremenima i pravilnim oblicima reči - kaže Vladejićeva.

Zbog toga što je ove godine rekordan broj takmičara učestvovao na republičkom takmičenju, kaže da je u skladu sa tim trebalo da bude i više dežurnih, ispitivača i članova komisije. Sistem bodovanja, šifre, satnica i druge formalnosti, dodaje, mogle su da budu bolje organizovane i to su neke kritike koje je imala na organizaciju takmičenje.

Njoj uskoro predstoji prijemni ispit za fakultet, a odlučila je da to ne bude neki strani jezik već računarske nauke, tačnije softverski inženjering.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzong

    17:02 // 3. 5. 2017.

    Bravo,sve najbolje i primer za sve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: