Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:43, 26. 10. 2015.

| Ekonomija

Donacije za 40 novih privrednika u Leskovcu i Vlasotincu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
help-leskovac-i-vlasotince-1.jpg
Prosečna pojedinačna donacija je oko 2.400 evra; foto: JV

Budući privredenici, njih 40, dobili su podsticajna sredstva za kupovinu opreme kako bi pokrenuli svoje biznise u Leskovcu i Vlasotincu. Ovu donaciju, u prosečnom iznosu od po 2.400 evra, realizovala je lokalna samouprava u saradnji sa Help-om.

Potpisnici ugovora o donaciji opreme za počinjanje malih biznisa baviće se isključivo zanatskim i uslužnim delatnostima. Među njima su frizeri, serviseri auto i bele tehnike, ugostitelji, bravari, ali i marketing menadžeri.

Na području Vlasotinca dodeljeno je 16 grantova i to 7 grantova u vrednosti od po 1.500 evra, 7 grantova u vrednosti od po 2.400 evra i 2 granta u vrednosti od po 3.600 evra. Ukupna vrednost projekta je oko 60.000 evra, a Opština Vlasotince učestvuje sa blizu 2.700 evra, dok je učešće korisnika 5 do 10 posto.

Ovo je prvi put da „Help” radi sa Opštinom Vlasotince na projektima mikrobiznisa. Na ovaj način podržavamo pojedince koji nemaju mogućnosti da započnu svoj posao. Uskoro će krenuti i informativna kampanja o samom projektu i načinu prijavljivanja - rekla je Maša Bubanj, menadžer Help programa.

U Vlasotincu je projekat fokusiran na marginalizovane i ugrožene grupe stanovništva  sa akcentom na Romkinje, dok su u Leskovcu sredstva dobila mikro preduzeća. 2 Potpisnici ugovora će pohađati poslovne i stručne obuke; foto: JV

Leskovčanka Aleksandra Stanković je završila marketing na novosadskom Univerzitetu, a na tržištu rada je bila pune 4 godine. Ona je dobila opremu i vidu kancelarijskog nameštaja i materija za otvaranje marketinške agencije.

U startu ću raditi sama, ali planiram da vremenom uposlim još radnika. Već imam iskustvo u tim poslovima. Pružaću usluge marketinga, knjigovodstva i pisanja biznis planova. U Jablaničkom okrugu jako malo firmi koristi usluge marketinga. Celokupno poslovanje moje firme će se bazirati na razvoj biznisa malih preduzeća - kaže Aleksandra.

Potpisnici ugovora će pohađati poslovne i stručne obuke za osnaživanje mikro i malih biznisa i smanjenja siromaštva u opštinama i gradovima iz kojih dolaze. Help je uz pomoć donatora u Leskovcu do sada realizovao projekte u vrednosti od oko 700.000 evra.

Ukupna vrednost ovog projekta je 274.800 evra, a vrednost dela projekta u Leskovcu iznosi 86.779 evra, dok je učešće Grada 28.800 evra.

Mnogi ovih dana postavljaju pitanje gde je tih 3.000 zaposlenih u Leskovcu. Evo ih ovde. Ovo nije jedini projekat zapošljavanja ili samozapošljavanja koji podržava lokalna samouprava. Tako smo i uspeli da zaposlimo sve te ljude sa tržišta rada i nastavićemo da poimažemo sve one koji žele da pokrenu svoj biznis ili zaposle nove radnike - kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Projekat “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji” Help sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Nemačke, a sufinansiraju ga Leskovac, Brus, Kuršumlija, Vladičin Han i Vranje kao ciljni gradovi i opštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: