Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 29. 11. 2019.

| Ekonomija

Leskovačka javna preduzeća duguju plate, a posluju pozitivno uz pomoć subvencija

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
jp pijaca leskovac
Skoro sva preduzeća prikazale plus, foto: B. A.

Od 8 leskovačkih javnih preduzeća, u prvih 9 meseci ove godine samo JP Dom, koji vodi računa o lokalima i stanovima u vlasništvu Grada, ima negativno finansijsko poslovanje. Ostala preduzeća poslovala su dobro i imaju dobit, navodi se u izveštajima o kojima danas raspravljaju leskovčaki odbornici. Da slika ipak nije tako sjajna smatra Jelena Spirić iz Stranke slobode i pravde koja kaže da se radnicima duguju plate, a preduzeća su u plusu zbog subvencija koje se daju iz budžeta i kredita koje uzimaju.

Iako ne navode koliko su u minusu, u izveštaju Javnog preduzeća Dom piše da finansijski rezultat i dalje nije pozitivan. Za prvih 9 meseci ovo preduzeće održalo je 6 licitacija na kojima su izdata 3 lokala i jedna garaža.

Na osnovu analize poslovanja u trećem kvartalu, zaključuje se da finansijski rezultat i dalje nije pozitivan, ali je poslovanje stabilno, jer su značajno smanjeni troškovi po svim osnovama - navodi se u izveštaju.

Leskovački Vodovod imao je priliv od nešto više od 366 miliona dinara, dok je na plate zaposlenih, materijale, troškove održavanja potrošeno 364 miliona dinara. Iako imaju podignut kredit kod nemačke banke, ovo preduzeće navodi da za 9 meseci ima dobit od 1,3 miliona dinara. Ne navode ni da li i koliko zarada radnicima imaju neisplaćenih.

Najveće zamerke imaju na neplatiše koje Vodovodu duguju preko 297 miliona dinara.

I pored pozitivnog pomaka u naplati potraživanja, velika su dugovanja fizičkih i pravnih lica. Reprogami za odloženo plaćanje ovih dugovanja potpisani su sa 168 stranaka - navodi se u izveštaju.

Plus od 21 milion u prvih 9 meseci ima i Toplana, što je, kako kažu, posledica dobre naplativosti usluga.

Manje troškove u ovom periodu imala je Pijaca, a najviše novca pristiglo je od davanja u zakup pijačnog prostora i tezgi. Najviše novca iz budžeta ovog preduzeća otišlo je na plate zaposlenih - preko 62 miliona dinara.

Dobit od oko milion dinara ima leskovački Komunalac, dok je nešto više za prvih 9 meseci zaradilo JKP Grdelica.

Pozitivno poslovanje u prethodnom periodu imali su i Leskovačka autobuska stanica i JP Urbanizam i izgradnja.


Spirićeva: Pitanje je da li su izveštaji realni ili fingirani

Nakon velikih gubitaka koje su leskovačka preduzeća prikazala u šestomesečnom izveštaju, u devetomesečnom prikazuju dobit što je, kaže Jelena Spirić iz Stranke slobode i pravde, upitno.

Analiza rada javnih preduzeća je toliko šturo urađena, da se nameće pitanje da li je stanje realno ili fingirano. U prethodnoj godini planirano je da ta ista preduzeća ostvare i uplate dobit osnivaču od čak 70 miliona dok u izveštaju, nakon devet meseci, vidimo da je realnost izvršenja samo 12,4 miliona tj. bednih 17,8%. - kaže Spirićeva.

Retko gde se, u ovim izveštajima, uopšte sagledavaju enormne nagomilane obaveze i retko ko ih javno spominje, kaže ona, te je logično da, kada se ništa ne plaća, poslovni rezultat bude pozitivan, ali ta dobit nije realna.

Niko ne spominje obaveze prema zaposlenima u Komunalcu, Autobuskoj stanici. JKP Grdelica je nakon 7,5 meseci kašnjenja u zaradama svela iste na 4 meseca, dok se sa putnim troškovima još kasni punih 12 meseci. Je l to poslovanje kojim se treba dičiti i ponositi? - pitaona.

Dodaje da je Pijaca prikazala dobit tako što je smanjila plate, ali i što je petnaestak ljudi prošle godine napustilo firmu.

O uspesima preduzeća se ne može govoriti, kaže Spirićeva, zato što on realno ne postoji jer se zaposlenima duguju plate i naknade po raznim osnovama.

Izveštaje su usvojili gradski većnici, a danas će o njemu raspravljati odbornici u lokalnom parlamentu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: