Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:49, 6. 3. 2013.

| Ekonomija

Nova poskupljenja u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
prazni-dzepovi.jpg
Ilustracija

Od sredine aprila Nišlije će plaćati veću cenu grejanja, određenih komunalnih usluga, a biće skuplje i parkiranje. Od jula nova poskupljenja.

Nakon analiza posebnog “Tima za poskupljenja” koji je formirao gradonačelnik Niša Zoran Perišić odlučeno je da cene usluga pojednih javnih preduzeća budu povišene.

Kako je saopšteno, sredinom aprila cena grejanja će biti uvećana za 21,04 odsto, pa će tako građani u Nišu grejanje plaćati oko 90 dinara po kvadratnom metru.

Ipak, to nije konačna cena, jer već jula će cena biti povećana ponovo. Dodatno uvećanje od 4,55 odsto u Toplani objašnjavaju "očekivanom inflacijom".

Istovremeno Javno komunalno preduzeće Medijana će povećati cene usluga odvoženja smeća i dimničarske usluge za 3,5 odsto.

Nakon tog poskupljenja izbacivanje smeća domaćinstva će izdvajati 4,48 dinara po kvadratu, dok će za poslovni prostor morati da se plaća 8,86 dinara po kvadratu. Dimničarske usluge koštaće 52 dinara mesečno.

Kao i usluge Toplane i ove usluge u julu pretrpeće još jednu korekciju cene. Poskupeće za dodatnih 5,5 odsto.

Nove cene, uvećane za 11,2 odsto, imaće i Parking servis. U Zoni 1 plaćaće se 50 dinara po satu umesto dosadašnjih 45,77 dinara, dok će svaki naredni sat koštati 150 dinara umesto dosadašnjih 137,29.

Za Zonu 2, za prvi sat vozači će izdvajati 37 dinara za prvi sat parkiranja, a do sada je bilo 33,36 dinara.

Ipak, Parking servis je i smanjio cene određenih usluga. To se odnosi na cene dnevnih karata koje su u prvoj zoni jeftinije za 25,7 odsto, a u drugoj za 21,33. Umesto dosadašnjih 1.322,04 dinara od aprila treba izdvajati 980 za dnevnu kartu u prvoj zoni, a za drugu zonu 800 umesto 1.016,95.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je do poskupljenja moralo da dođe, jer je to, tvrdi, nalagala ekonomska logika.

- Odlaganjem poskupljenja od 8 pa od 12 meseci, a u našem slučaju 2 meseca ekonomski gubitak je bio 689 miliona što je otprilike naš dug koji imamo prema Jugorosgasu. Govorim samo o poskupljenju usluge daljinskog grejanja - rekao je Perišić.

Cene pojedinih usluga koje su danas poskupele, kako je rekao gradonačelnik, nisu menjane u poslednje 3 ili 4 godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aleksandar

    22:19 // 3. 4. 2013.

    lopovi teški lopovi ko im dade vlast

  • Dragan Jovanovic

    10:52 // 8. 3. 2013.

    Bahatost do besvesti. Narod nema cime ni ovo da plati a oni ce podici cenu grejanja za 30%.
    Sve bi bilo u redu da su ispostovane i sprovedene svi ostali gradski propisi kad je grejanje u pitanju. Kalorimetri su "uvedeni" jos pre pet-sest godina, a i danas ih nema niko. Grejanje je kategorija koja je nemerljiva pa moze da pocne kad hoce i da se yavrsi ili prekine kad hoce. Grejanje se planira po vremenskoj prognozi pa se moze desiti da ako omanu meteorolozi u proceni temepratura bude ispod svake granice.
    Znaci niko nema nista protiv 'ekonomske' cene grejanja, ali i potrosacima mora biti omoguceno da je ne koriste ako im se ne isplati ili nemaju novaca da plate.

  • Sonja Stanković

    07:41 // 8. 3. 2013.

    Sramota. Jedva čekam da krene taj projekat sa mini vetrenjačama, solarnim ćelijama i sličnim stvarima. Naš standard, na žalost je daleko ispod nameta. Ali koga briga...nikog nije briga za socijalne kategorije u Nišu....Predlažem da svi poslanici u skupštini gradu voluntiraju i da se odreknu honorara na račun socijalno ugroženih kategorija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: