Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 30. 9. 2022.

| Kultura

Arheološki lokalitet sa zidanim objektima iz neolita pronađeni kod Lebana

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
2-Svinjaricka-Cuka-Drone-2-1-860x575
Tragovi svakodnevnog života, koji potiču iz 6. milenijuma p.n.e; foto: Narodni muzej Leskovac

Tokom avgusta i septembra na lokalitetu Svinjarička čuka, u blizini Lebana, vršena su međunarodna arheološka istraživanja kojima su otkriveni prvi zidani objekati iz perioda neolita. Različiti tragovi svakodnevnog života, koji potiču iz 6. milenijuma p. n. e, kako navode iz leskovačkog Muzeja, ukazuju na to da je lokalitet koji leži na blago uzvišenoj obali Svinjaričke reke naseljen od strane ranih zemljoradničkih zajednica.

Osim Caričinog grada, u blizini Lebana nalazi se još jedan značajan lokalitet gde se od 2018. godine sporvode istraživanja koja su ukazala su na dugotrajno naseljavanje Svinjaračke reke tokom starijeg i srednjeg neolita (6.000-5.500 p. n. e), poznog bakarnog doba (kraj 4. milenijuma p. n. e.), srednjeg i poznog bronzanog doba (2. milenijum p. n. e.), starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka. 1-Svinjaricka-Cuka-Drone-1-860x575 foto: Narodni muzej Leskovac

Najnovija istrživanja otkrila su i pravouganu strukturu na povrđini od oko 20 kvadratnih metara, koju arhelozi nazivaju ”kućom”, čiji kulturni slojevi ukazuju na postojanje obejkata iz mlađeg kamenog doba.

Veća pravougaona struktura, prepoznata u vidu pažljivo postavljenog kamena i različitih jama, te podova i ostataka peći, otkrivena je na površini od oko 20 kvadratnih metara Ova starčevačka “kuća” datovana je radiokarbonskom metodom u period od 5.700-5.600. godine p.n.e. Kulturni slojevi otkriveni ispod ove “kuće” ukazuju na postojanje starijih objekata, koji se možda mogu vezati za početak mlađeg kamenog doba na ovim prostorima, dok iz istih slojeva potiču i prvi kameni žrvnjevi koji se vezuju za prizvodnju hrane Neolitski arheološki nalazi otkriveni na lokalitetu Svinjarička čuka vezuju se za starčevački horizont na prostoru Balkana odnosno horizont prvih zemljoradničkih zajednica na prostoru moravskog koridora koji spaja Mediteran i Podunavlje - navode iz Muzeja.

11-Svinjaricka-Cuka-Axes-860x575 foto: Nardoni muzej LeskovacDodaju i da je osim bogatog arheološkog materijala, koji pored grnčarije obuhvata i predmete svakodnevne kućne upotrebe, poput preklada i tegova za tkački razboj, istraživanja su pružila su bolji uvid u samu arhitekturu ovog objekta, kako su u njemu otkriveni ostaci podnice i peći.

Analize brojnih uzoraka prikupljenih tokom ovogodišnje kampanje omogućiće bolje sagledavanje različitih faza izgradnje i obnove obog objekta, kao i uslove u kojima je objekat stradao i bio napušten. Brojni uzorci prikupljeni tokom ovogodišnje kampanje pripremljeni su za dalje bioarheološke i geološke analize, sa ciljem dobijanja jednog potpuno novog seta različitih podataka. Tako dobijeni podaci bi u kombinaciji sa novootkrivenim objektima na lokalitetu mogli da ponude jednu novu sliku neolitskog perioda i bronzanog doba ove oblasti - kažu iz Muzeja.

Podsetimo, arheleozi leskovačkog Muzeja tokom prošle godine otkrili su čak 130 novih lokaliteta, od kojih lak 74 datira iz srednjeg veka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Krstić

    13:36 // 30. 9. 2022.

    Znači temelj ima, ajde sad tu jedan stambeno-poslovni prostor

  • sestric

    12:59 // 30. 9. 2022.

    Medjarci su zakon.bez njih ni jedan posao danas

  • Steva n

    11:27 // 30. 9. 2022.

    Hitno zovite vesić gorana da to zabetonira.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: