Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 10. 4. 2018.

| Kultura

Čuveni flautisti nastupaju u Nišu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Flauta
Koncert je besplatan; Foto: Flickr/Ray Bouknight

Solo flautistkinja Beogradske filharmojije Stana Krstajić i profesor Visoke škole za muziku u Majncu Dejan Gavrić pokazaće svoje muzičko umeće pred publikom u Nišu, a koncert je zakazan za 11. april u sali Fakultete umetnosti u Knjaževačkoj ulici. Ulaz je besplatan.

Koncert "Razgovori", dodaju, počinje u 20 sati, a kompletan program objavljen je na sajtu Fakulteta umetnosti. Plakat koncert flauta Foto: Plakat

Stana Krstajić je, kako se navodi u njenoj biografiji, diplomirala na FMU, a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj. Svirala je na BEMUS-u, NIMUS-u, NOMUS-u, Festivalu „Oleg Kagan“, „Niederrheinscher Herbst”, „Schwetzinger Festspiele“, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe i Festivalu flaute.

Osnivač je tria „Donne di Belgrado“, tria „Singidunum“, dua „Diverso“, dua „Floral“ i dua „Flutympanon“. Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Birgit Štolcemburg, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan, Dušanom Bogdanovićem – piše u njenoj biografiji.

Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Skovran“. Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od 2003, kada je izabrana za svetskog promotera, svira na Perl flauti.

Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za radio i TV, objavila tri kompakt diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela – navode u biografiji.

Drugi flautista koji nastupa u Nišu Dejan Gavrić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1988. godine, a zatim, naredne četiri godine studira na “Folkwang Hochschule” u Esenu, gde je diplomirao februara 1991. godine. Tokom studija, piše u njegovoj biografiji, dobio je prvu nagradu na takmičenju Univerziteta, kao i prestižnu nagradu za umetnička dostignuća.

Godine 1991. za svoj završni umetnički ispit dobio je najviše ocene. Sa najvišom ocenom položio je i koncertni ispit (Kozertexamen) 1993. godine. Odmah potom mu je ponuđeno mesto predavača na Folkvang akademiji - navode u njegovoj biografiji.

Gavrić je dobitnik nagrada i na velikim međunarodnim takmičenjima, uključujući Maria Canals u Barseloni, i Leonardo di Lorenzo u Viđianu, 1996. i 2001. godine. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Japanu, Srbiji, Americi. Bio je solo flautista Teatra i filharmonije u Esenu, Nove filharmonije Vestfalen, od 1996. do 1998. godine i Filharmonije u Gracu, od 1999. do 2000. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: