Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 17. 6. 2016.

| Kultura

Na Horskim svečanostima u Nišu 13 učesnika iz 7 zemalja

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
horske svecanosti
Svaki hor izvešće po jedno delo Mokranjca; foto: V. Keser

U takmičarskom delu 26. Internacionalnih horskih svečanosti, koje će na Letnjoj pozornici u Nišu biti održane od 30. juna do 3. jula, nastupiće 13 horova iz bivših republika SFRJ, Mađarske i Turske.

Iz Makedonije će učestvovati tri hora - Ženski hor Kulturnog centra i dirigent Sašo Tatarčevski, Gradski mešoviti hor Vardar i Akademski hor Mirče Acev kojima će dirigovati Jasmina Đorđeska.

Iz Hrvatske nastupa Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigent Luka Vukšić, a iz Slovenije Kamerni hor AVE sa dirigentom Markom Vatovcem iz Ljubljane. Nastupaju još i Hor KUD Stanko Dragojević iz Podgorice i Hor odseka za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije u Istočnom Sarajevu sa dirigentom Radetom Radovićem.

Mešoviti hor Voisingers dolazi u Niš iz mađarskog grada Pečuj, dok će iz Turske doći Ženski hor Ankapella Youth Choir.

Kao domaći horovi takmičiće se Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina i Hor Braće Baruh iz Beograda. U takmičarskom delu učestvuju i dva dečja hora iz Niša, i to Crkveno-pevačka družina Branko sa dirigenticom Jovanom Mikić i hor OŠ “Učitelj Tasa” sa dirigenticom Marijom Stojanović.

Kako se ove godine obeležava 160 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca, u čast jubileja svaki hor koji učestvuje na ovogodišnjem festivalu izvešće neko od njegovih mnogobrojnih horskih ostvarenja.

horske svecanosti foto: V. KeserOsim takmičenja koje će biti održano na Letnjoj pozornici, u pratećem programu će biti održana promocija publikacije posvećene Vladimiru Kranjčeviću, koncert solo pesama i operskih arija na kome će, između ostalih, nastupiti Radmila Bakočević.

U subotu 2. jula u sali niškog Univerziteta biće održan i naučni skup posvećen životu i delu Stevana Mokranjca i Josipa Slavenskog.


Mocartov “Rekvijem” na otvaranju

Povodom 260 godina od rođenja kompozitora Mocarta na svečanom otvaranju Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu 30. juna biće izvedeno njegovo čuveno delo “Rekvijem”.

Na letnjoj pozornici u Tvrđavi ovo delo će izvesti hor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba zajedno sa Simfonijskim orkestrom iz Niša pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića. Kao solisti će nastupiti Katarina Simonović Ivanković (sopran), Nataša Jović Trivić (alt), Saša Arsenkov (tenor) i Mihailo Šljivić (bas).

Kompletan program može se videti na sajtu Internacionalnih horskih svečanosti.

Ulaz je slobodan

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: