Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 14. 6. 2011.

| Kultura

Počelo preuređenje Šop Đokićeve kuće

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Sop Djokiceva kuca 4

LESKOVAC – U Leskovcu je počelo preuređenje Šop Đokićeve kuće, koja je pod zaštitom države, a trenutno je sedište Turističke organizacije grada.

U jednom delu ovog vrednog objekta o kome brine Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, decenijama je bila smeštena Školska uprava Jablaničkog okruga, ali je zvanično pre mesec dana preseljena u nekadašnju zgradu Privrednog, odnosno Trgovinskog suda.

Nedavnom odlukom Gradska skupštine, kompletna zgrada Šop Đokićeve kuće data je na korišćenje Turističkoj organizaciji Leskovca (TOL).

Kako ističe Žikica Nestorović (SPS), direktor, u Turističkoj organizaciji planiraju da prostorije u prizemlju zgrade ubuduće koriste kao veliku suvenirnicu, za književne večeri i izložbe, a da najlepšedeo sprata kuće pretvore u etno-muzejski prostor.

- Tokom 2009. i u 2010. godini rekonstruisana je fasada, krovna konstrukcija, zaštićena stolarija i popločano dvorište – kaže Nestorović.

Sedište Turističke organizacije će, po odluci Višeg suda verovatno biti vraćeno porodici Šop Đokić, jer su nasledici uspeli da se izbore za rehabilitaciju njihovog dede Milorada Šop Đokića (33) koji je novembra 1944. godine proglašen za narodnog neprijatelja, osuđen na smrt streljanjem i sahranjen bez ikakvih obeležja u masovnoj grobnici nedaleko od sela Slavnik, odnosno Bojnika, na jugu Srbije. Viši sud u Leskovcu poništio je odluku Vojnog suda iz novembra 1944. godine i tako rehabilitovao uglednog predratnog leskovačkog trgovca.

- Ovim je samo delimično ispravljena velika nepravda, ali će ožiljci ,,komunističke tiranije’’ ostati da se pamte večito! – kaže Milorad Šop Đokić, koji je dobio ime po dedi.

On naglašava da su za samo nekoliko nedelja posle odluke Vojnog suda njegovoj porodici oduzeta sva pokretna i nepokretna imovina i usred zime ostali su bez hleba i pokućstva.

- Oteli su nam, između ostalog, 15 hektara imanja, porodičnu kuću u centru varoši, dućan, letnju baštu, više prodavnica i druge vredne objekte! – kaže Milorad Šop Đokić, koji se nada da za povratak imovine neće čekati šest decenija!

Zahvaljujući akciji na otkrivanju masovnih grobnica, koju vodi posebna komisija i prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju Srbije, posle više od šest decenija Šop Đokići su dobili potvrdu da je Milorad Šop Đokić streljan na dan krsne slave, na Aranđelovdan 1944. godine i da je sahranjen bez ikakvog obeležja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: