Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 12. 2. 2018.

| Kultura

Redi: Da se ove godine konačno objave sabrana dela Branka Miljkovića

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
godišnjica Branko Miljković
Tradicionalno okupljanje na godišnjicu smrti Branka Miljkovića; foto: JV/J. A.

U znak sećanja na 57-godišnjicu od smrti “princa poezije” Branka Miljkovića, ispred njegove biste kod Narodnog pozorišta tradicionalno se okupilo par njegovih školskih drugova, kao i đaka niške škole koja nosi njegovo ime. Predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo Hadži Ivan Redi kaže da će se zalagati da se ove godine konačno objave sabrana dela velikog niškog pesnika.

Arhitekta i humanitarac Hadži Ivan Redi, koji predsedava Savetom za kulturno stvaralaštvo kaže da će ove godine velikom niškom pesniku biti ispunjen jedan veliki dug, jer bi trebalo da bude otvorena spomen-soba sa njegovim zaostavštinama.

Osim toga, Redi kaže da će Savet potencirati da se ove godine konačno objave i Miljkovićeva sabrana dela. deca recituju Sanjin Lazić pročitao svoju pesmu koju je napisao inspirisan "princom poezije"; foto: JV/J. A.

Bila je najava pre 3 godine da će se to dogoditi 2018. i mi ćemo zato intenzivirati da se to zaista i dogodi ove godine, da se objavi ceo tom - dodaje Redi.

Podsetimo, februara 2015. je potpisan protokol o objavljivanju sabranih dela Branka Miljkovića, a krajem prošle godine objavljen je drugi tom koji obuhvata 6 knjiga. Tada je najavljeno da bi do kraja ove godine trebalo da bude objavljena celokupna poezija Branka Miljkovića, njegova prevodilačka, kritičarska i esejistička delatnost, kao i teorijsko-kritičarski tom i tom dokumentarne građe.


Đaci inspirisani Miljkovićevom poezijom počeli da pišu pesme

Nekoliko đaka iz Osnovne škole “Branko Miljković” je ispred biste Branka Miljkovića tradicionalno kazivalo stihove njegovih, ali i pesama koje su sami napisali inspirisani njegovom poezijom. Kažu da je Branko za njih “veliki pesnik koji ih je naučio da pišu pesme” i da im je na neki način uzor.

11-godišnjak Sanjin Lazić je izrecitovao svoju pesmu Ne boj se pesme, koja je prošle godine proglašena za najbolju na literarnom konkursu “Brankovo pero”, koji njihova škola organuzuje već 6 godina. deca Kažu da ih je Branko Miljković inspirisao da i sami počnu da pišu poeziju; foto: JV/J. A.

Išao sam na princip njegovih pesama, jer je on pisao te malo emotivne pesme. On je za mene uzor zato što on našu školu predstavlja u celoj Srbiji sa jedinstvenim njegovim imenom. Ne mogu da odredim koju pesmu najviše volim, jer je pisao preemotivne i prelepe pesme - dodaje Lazić.

Bibliotekarka škole Dragana Pešić Glavašević kaže da u školi od 1974. godine postoji Književni klub “Vatra i život” koji objedinjuje svu talentovanu decu koja pišu, recituju i pevaju.

Branko je napisao “Vatra i ništa”, a oni su kao odgovor na njegovu poeziju koja traje nazvali klub “Vatra i život” koji će trajati i posle nas ovde okupljenih, jer Branko je potvrdio da pesma traje. Dok je dece koja pišu, literarnog konkursa "Brankovo pero", dok je škole koja jedina nosi njegovo ime živeće i on - navodi Pešić Glavašević.

Redi kaže da su okupljeni pokazali da sećanje na Miljkovića nije izbledelo i da je važno da su mu još jednom rekli veliko “hvala” za sve što je učinio. To je bila prilika i da se osim velikog pesnika, dodaje, okupljeni sete i nedavno preminulog književnika Vidosava Vice Petrovića, koji je bio Brankov drug iz školskih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: