Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NATO bombardovanje

  • nato bombardovanje

    Na simpozijumu u Nišu stručnjaci o posledicama NATO bombardovanja

    Čak 20 evropskih naučnika 17. i 18. juna u Nišu će govoriti na simpozijumu posvećenom posledicama bombardovanja. Njihov cilj je, kako kažu organizatori, da kroz multidisciplinarni pristup problemu dođe do odgovora na pitanje kakve je posledice po živote i zdravlje ljudi i po životnu sredinu ostavilo dejstvo oružja sa osiromašenim uranijumom.

    (6) detaljnije
  • Niški kulturni centar

    U NKC-u promocija knjige niških pisaca “Pod NATO bombama”

    Priče o poslednjem ratu, tragičnosti i neljudski sukob u kojem su najmoćnije zemlje zapadnog sveta napale Srbiju, nalaze se u knjizi “Pod NATO bombama”, koja će biti predstavljena u sredu 29. maja u maloj sali Niškog kulturnog centra.

    (1) detaljnije
  • Dom vojske Vranje foto i.m.

    O NATO bombardovanju na predavanju u Vranju

    Kako bi pokazali da i mladi znaju i pamte NATO bombardovanje Jugoslavije, učenici vranjske Gimnazije “Bora Stanković” održaće svečanu akademiju u nedelju, 26. maja od 19 sati u Domu vojske.

    (4) detaljnije
  • konferencija o nato bombardovanju

    O posledicama NATO bombardovanja ponovo na konferenciji u Nišu

    Drugi međunarodni simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999." biće održan u Nišu od 17. do 19. juna, a organizatori najavljuju učešće stručnjaka iz celog sveta.

    (6) detaljnije
  • pomen u reljanu foto i.m.

    Održan pomen žrtvama NATO agresije u selu Reljan kod Preševa

    Polaganjem venaca i cveća u selu Reljan obeležena je dvadesetogodišnjica pogibije sedmorice pripadnika brigade koji su stradali od NATO projektila tokom bombardovanja 1999. godine.

    detaljnije
  • grdelica

    U Grdelici obeležena 20. godišnjica stradanja civila u NATO bombardovanju

    Uz reči "Prkosne pesme" Dobrice Erića, "Kroz maglu" Đure Jakšića, himnom "Bože pravde", simboličnim prolaskom voza i polaganjem venaca na mesto gde je na današnji dan pre 20 godina poginulo nekoliko desetina ljudi, odata je počast civilima koji su stradali prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri.

    (1) detaljnije
  • Grdelica-2,-april-2018,-foto-Bojana-Antić

    U Grdelici u petak komemoracija stradalima u NATO bombardovanju

    Na godišnjicu raketiranja putničkog voza u Grdelici u NATO bombardovanju, u petak, 12. aprila od 12 sati, biće održana komemoracija za civile koji su tog dana stradali. Komemoracija će se održati kod spomenika kod železničkog mosta u Grdelici, a za sve koji žele da prisustvuju, organizovan je prevoz. Polazak iz Leskovca je u 10:30 ispred Doma penzionera.

    detaljnije
  • Vučić Dan se

    Reakcije na Dan sećanja u Nišu: I pomen i politički miting

    Govor patrijarha Irineja koji je o protestima rekao da “ono što vidimo danas na ulicama nije dobro”, kao i predsednika Aleksandra Vučića koji je istakao da je on tako mali u Niš sam doveo 6 fabrika, analitičari, ali i brojni građani ocenjuju kao politički. Za parastos žrtvama i obeležavanje 20 godina od početka NATO bombardovanja kažu da je preraslo u politički miting svojstven vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, koji vređa patnju ožalošćenih porodica stradalih.

    (25) detaljnije
  • 20godinaNATO11-foto-ja

    Dan sećanja: Na centralnoj ceremoniji u Nišu više hiljada ljudi

    Zvukom sirene za vazdušnu opasnost, u istom terminu kada je pre 20 godina pala prva bomba na Saveznu republiku Jugoslaviju, na centralnom trgu u Nišu počela je i završila se državna ceremonija Dan sećanja na stradale u NATO agresiji.

    (72) detaljnije
  • nato bombardovanje

    U Nišu se danas obeležava 20 godina od početka NATO agresije

    Zvuci sirena za vazdušnu opasnost označili su početak NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 20 godina i trajalo 78 dana, tokom kojih su građani dane i noći provodili u skloništima. Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih. Dan sećanja na stradale se ove godine obeležava na Trgu kralja Milana, gde se privode kraju pripreme za ceremoniju za koju je najavljen dolazak državnog vrha Srbije.

    (37) detaljnije
  • pripeme dan secanja

    U toku pripreme za Dan sećanja u Nišu

    Postavljanje bine i sređivanje Trga kralja Milana u Nišu neki su od radova koji se izvode povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice od početka NATO bombardovanja. Prigodan program, prema svedočenjima roditelja, pripremaju i osnovci. Danu sećanja na stradale, u nedelju 24. marta od 20 sati, prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

    (29) detaljnije
  • sinagoga

    Izložba o bombardovanju Niša u Sinagogi

    Delovi granatnih bombi i drugog oružja, propagandni materijal i fotografije nastale za vreme NATO bombardovanja biće izloženi u niškoj Sinagogi. Izložba će biti otvorena na dvadesetogodišnjicu od početka bombardovanja, u ponedeljak, 25. marta u 19 sati. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • Borci u gradskoj kuci

    Prijem za borce u Gradskoj upravi Vranja

    Rukovodstvo Vranja organizovalo je danas prijem za borce ovog kraja i pripadnike MUP-a koji su tokom borbenih dejstava 1998. godine i za vreme trajanja bombardovanja 1999. godine bili na strateški važnim uporištima i čuvali bezbednost sunarodnika.

    detaljnije
  • Trg kralja Milana

    Na Dan sećanja centar Niša bez saobraćaja, parkiranja i uličnog svetla

    Sirene za vazdušnu opasnost oglasiće se tokom vikenda, jer se u nedelju 24. marta u centru Niša organizuje državna ceremonija kojom će biti obeleženo 20 godina od početka NATO bombardovanja. Zato će centralne ulice biti zatvorene, pa će i linije gradskog prevoza imati izmenjene rute, a neće biti ni uličnog svetla, niti će moći da se prolazi Tvrđavskim mostom. Parkiranje će takođe biti zabranjeno.

    (23) detaljnije
  • trg vlasotince

    Obeležavanje Dana sećanja i u Vlasotincu

    Godišnjica od početka NATO bombardovanja biće obeležena i u Vlasotincu, u nedelju, 24. marta. Nakon prijema porodica poginulih u kabinetu predsednika Opštine, građani će položiti cveće u vlasotinačkom Spomen-parku. Centralna manifestacija održaće se u Nišu, a prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

    (1) detaljnije
  • nato godisnjica

    Za državnu ceremoniju u Nišu "mobilizacija" članstva SNS i radnika javnog sektora

    Dve decenije od početka bombardovanja biće obeležene u nedelju, 24. marta, na centralnom trgu u Nišu, a Danu sećanja na stradale u NATO agresiji prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem. Detalji programa još nisu poznati, sem da počinje u 20 sati, a kako Južne vesti saznaju, organizuje se dolazak velikog broja članova SNS jer se poslednjih dana u odborima ove stranke na jugu prave spiskovi.

    (35) detaljnije
  • vojska

    Pripreme u Nišu počele, pa vojna parada odložena

    Velika vojno-policijska parada koja je prvo najavljena za 24. mart u Nišu i zbog koje su već izvađene bandere i srušeni ivičnjaci na bulevaru, biće izvesno odložena za 9. maj jer je to novi predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da je bilo neprihvatljivo da se parada pravi na dan početka agresije ističu predsednik Vojnog sindikata Novica Antić i vojni analitičar Aleksandar Radić i napominju da je bespotrebno trošenje novca.

    (37) detaljnije
  • vojska

    Parada vojske i policije u Nišu na godišnjicu početka NATO agresije

    Dve decenije od početka bombardovanja Srbije, 24. marta biće obeleženo u Nišu državnom ceremonijom, uz moleban patrijarha Irineja i veliku vojno-policijsku paradu, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    (42) detaljnije
  • Dom vojske Vranje foto i.m.

    Tribina o posledicama NATO bombardovanja večeras u Vranju

    Projekcija dokumentarnog filma „Uranijum 238 – moja priča“, a potom i tribina o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine koju organizuje Udruženje uranijumskih žrtava "Pljačkovica 99“ iz Vranja biće održani večeras od 18 sati u sali vranjskog Doma vojske.

    detaljnije
  • Mural-herojima-sa-Pastrika1;-foto:-M.-S

    I borci sa Paštrika dobili mural u Nišu

    Uz heroje sa Košara, koji su nedavno oslikani i u Nišu, kako kaže istoričar Mladen Stanković, i borci sa Paštrika su dobili mural, a oslikali su ih niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković. Tako je slika palih boraca upotpunjena, a između njih se nalazi i grb Prištinskog korpusa, koji ih "spaja". Sledeće nedelje biće održana i tribina na kome će građani moći da čuju više o tome po čemu je poznata bitka na Paštriku.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: