Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 12. 4. 2019.

| Društvo

U Grdelici obeležena 20. godišnjica stradanja civila u NATO bombardovanju

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
grdelica
Obeležena godišnjica, foto: S. S.

Uz reči Prkosne pesme Dobrice Erića, Kroz maglu Đure Jakšića, simboličnim prolaskom voza i polaganjem venaca na mesto gde je na današnji dan pre 20 godina poginulo nekoliko desetina ljudi, odata je počast civilima koji su stradali prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri.

Na mostu na Južnoj Moravi, pre tačno 20 godina, avioni NATO alijanse pogodili su međunarodni ekspresni voz 393 koji je saobraćao na relaciji Beograd - Niš - Skoplje. Iako se ne zna koliko je ljudi tog dana izgubilo život, pretpostavlja se da je u ovom granatiranju voza poginulo više od 50 civila.

Branislav Petrović , direktor Centra za restrukturiranje preduzeća Srbija voz podsetio je na dan kada je bez najave, upozorenja i bezobzirno granatiran voz sa 2 projektila. grdelica Foto: S. S.

Mi danas stojimo ovde kraj mosta i spomen obeležja kao i pre 20 godina, da dostojanstveno odamo počast tragično poginulim prilikom granatiranja voza. U trenu je sve pretvoreno u plamen, živote su tada izgubili železničari i putnici – rekao je Petrović.

Dodao je da je do danas nepoznanica zbog čega je voz sa civilima bio opravdana meta NATO alijanse i čime ih je ugrožavao.

Činjenica je da su toga dana mnogi izgubili živote. Vozovi i mostovi sinonim su za povezivanje i spajanje ljudi, sinonim slobode, života i kretanja. I mi danas sa ovog mesta poručujemo da ćemo čuvati uspomenu na sve žrtve NATO agresije – da uspomene ne blede, a zločini ne zastarevaju. I poručujemo da se naše reči zapamte – da se nikada i nikome ovako nešto ne ponovi – rekao je Petrović.

Komemoracija je inače, bez objašnjena, sa 12 pomerena na 14 sati. Pojedinci su vence položili simbolično u 5 do 12, jer je u tom trenutnku pre 20 godina pao prvi projektil, dok je zvaničan deo obeležavanja počeo u 14 sati.

Vence su na spomen obeležje u Grdelici položile porodice stradalih, preživeli radnici železnice, Ministarstvo odbrane i vojska Srbije, Organizacija boraca veterana rata Republike Srbije od 1991. do 1999. godine, udruženje “Pokret juga 1999. Lebane”, gradski odbor SUBNOR-a, Udruženje vojnih penzionera, Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, sindikati i udruženja železničara, kao i rukovodstvo Leskovca i Grdelice.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. U ovom ratu stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 500 civila, među kojima i 79 dece. Ranjeno je više od 12.500 ljudi, a bačeno skoro 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi.

Podsetimo, Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju obeležena je na jugu Srbije, a centralna manifestacija ove godine održana je u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bban Stamenkovic

    21:42 // 12. 4. 2019.

    Vama nije objasnjeno ZASTO je pomeren ( sa 12 h na 14 h ) komemorativni skup ?????????
    Nama, koji smo bili tamo, je gradonacelnik, na pitanje: ,, Zasto ,, ? odgovorio: ,, Tako ,, ... PS. posto je on oko 11:30 doso tamo.
    Fotografije NISU sa danasnje komemoracije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: