Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Pravosuđe

  • boban dzunic

    Džunić još ne ide na sud, istraga i dalje traje

    Duže od godinu i po dana od hapšenja odbornika SNS i nekadašnjeg predsednika Opštine Palilula Bobana Džunića zbog sumnje da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine dok je bio na njenom čelu, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, ovaj funkcioner i dalje je bez optužnice.

    (16) detaljnije
  • sudar

    Nema pritvora za Babićevog vozača

    Iako je Osnovno javno tužilaštvo predložilo pritvor za vozača “škode superb” koji je najverovatnije izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca, Osnovni sud je to odbio. Razlog je, kažu u Sudu, to što je vozač uhapšen čitav dan nakon nesreće, pa je za to vreme mogao da utiče na svedoke, te je pritvor suvišan.

    (32) detaljnije
  • saša petronijević

    Saša Petronijević 6 meseci bez optužnice

    Bivši direktor Direkcije za javni prevoz Niš Saša Petronijević, koji se sumnjiči da je pri kupovini “ekološkog” autobusa oštetio javno preduzeće kojim je rukovodio za 7,5 miliona dinara, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu i dalje je bez optužnice.

    (8) detaljnije
  • branislav kačar

    Tužilaštvo ulaže žalbu na Kačarevu oslobađajuću presudu

    Premda je Osnovni sud prvostepenom presudom oslobodio gradskog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara, u Osnovnom javnom tužilaštvu ističu da spremaju žalbu na ovakvu odluku.

    (7) detaljnije
  • bager

    Niške ulice u naredne dve godine krpi firma porodice Međarac i bugarski "Trace"

    U naredne dve godine rupe na niškim ulicama “krpiće” firma "Vodogradnja" iz Pukovca koja je u vlasništvu Miodraga Ljubića, inače oca funkcionera SNS i predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića Međarca. Ova firma imala je problematičnu prošlost, jer su zbog navodnih malverzacija 2014. bili uhapšeni i Goran Ljubić i njegov rođeni brat Zoran. Posao vredan 200 miliona dinara "Vodogradnja" će podeliti sa firmom "Trace Srbija" u vlasništvu bugarskog akcionarskog društva.

    (21) detaljnije
  • sud

    Kačareva presuda i nakon mesec dana “putuje” do tužilaštva

    Iako je prvostepena oslobađajuća presuda za niškog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara doneta još 17. decembra 2018, još nije stigla do Osnovnog javnog tužilaštva, gde su najavili žalbu. Žalbe, međutim, nema dok sama presuda ne stigne do Tužilaštva, ali u Osnovnom sudu kažu da je nisu ni poslali, jer je još u izradi.

    (17) detaljnije
  • sud

    Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv muškarca koji je pretio novinarima "Južnih vesti"

    Pošto je 67-godišnjak Radoslav Milovanović na saslušanju rekao da je komentar na Fejbuku Južnih vesti, u kojem između ostalog poručuje novinarima “da paze kako prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, odbacilo je prijavu protiv njega, iako nikog iz redakcije nije ni saslušalo.

    (10) detaljnije
  • Palata pravde Vranje foto ALEKSANDAR KOSTIC

    Sudija iz Vranja pokušala da prevari advokata za pola miliona dinara

    Više tužilaštvo u Vranju podiglo je optužni predlog protiv sudije Osnovnog suda Marije Janićijević nakon što je, zbog nedolaska na glavni pretres, kaznila advokata sa 500.000 dinara, iako je za to predviđena kazna 150.000. Njenu odluku poništilo je Veće Osnovnog suda, ali je ona ponovo donela isto rešenje i sada joj zbog pokušaja nanošenja štete preti kazna zatvora od jedne do čak 8 godina.

    (2) detaljnije
  • Pravda

    Promena Ustava Srbije - građani “zabrinutiji” za Kosovo nego za sudstvo

    Izmene odredaba Ustava Srbije o pravosuđu ne interesuju posebno građane, koji se uskomešaju tek kad se pomene promena preambule o Kosovu, tvrdi predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić, dodajući da od pravosuđa zavisi da li će Srbijom vladati “zakoni ili pojedinci, sloboda ili samovolja, javni interes ili karteli”.

    (5) detaljnije
  • Branislav Kačar

    Oslobađajuća presuda za Kačara

    Niški većnik za omladinu i sport Branislav Kačar, prema presudi sudije Osnovnog suda u Nišu Ane Vukojičić, oslobođen je optužbe da je učestvovao u malverzaciji oko javne nabavke za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave. Pored Kačara, oslobođen je i službenik u Gradskoj upravi Aca Janković, koji je bio optužen da je saučestvovao u ovoj navodnoj malverzaciji. Na potezu je Tužilaštvo koje ima pravo žalbe na ovakvu presudu.

    (69) detaljnije
  • branislav kačar

    Tužilac traži zatvor za Kačara, odbrana tvrdi da se siluje pravo

    Dokazi, snimci prisluškivanih telefona i izjave većnika Branislava Kačara i službenika u Gradskoj upravi Niša Ace Jankovića, kako kaže tužilac, pokazuju nameru da se tender za čišćenje “štelovao” za određenog ponuđača, pa je predložio zatvorsku kaznu od godinu i po dana za Kačara i godinu i dva meseca za Jankovića. Ipak, odbrana smatra da je optužba neutemeljena i traže oslobađujuću presudu za obojicu. Da li će iz sudnice izaći kao osuđenici ili slobodni ljudi znaće se 17. decembra, kada će biti izreknute presude.

    (59) detaljnije
  • boban džunić

    Džunić i dalje bez optužnice - Tužilaštvo dopunjuje predmet

    Odbornik SNS u niškoj Skupštini i nekadašnji predsednik Palilule koji se sumnjiči da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine dok je bio na njenom čelu, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, i dalje je bez optužnice. Njegov predmet se, dodaju, i dalje dopunjava.

    (5) detaljnije
  • Novica Tončev

    Tončev pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog tuče, ide do Strazbura

    Ni žalba na presudu, ali ni protest članova SPS, nisu promenili odluku suda da potpredsednik socijalista, narodni poslanik i biznismen Novica Tončev bude osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog toga što je 2014. napao aktivistu SNS koji ga je prekidao dok je držao politički govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u surduličkom selu Jelašnica. Tončev kaže da nije zadovoljan presudom Vrhovnog kasacionog suda i da će ići do Strazbura.

    (11) detaljnije
  • Osnovni sud

    U 2018. godini 80 sporova rešeno medijacijom u niškim sudovima

    U prethodnih godinu dana uspešno je okončano 80 parničnih sporova medijacijom, kažu iz niškog Osnovnog suda, a ovog meseca prvi put je rešen i jedan spor u krivičnom postupku. Time se, dodaju iz Suda, štedi i vreme i novac.

    (1) detaljnije
  • vaga

    “Političarima da se onemogući da biraju sudije i tužioce”

    Prema novom ustavnom amandmanu u oblasti pravosuđa koji je objavilo Ministarstvo pravde 15. oktobra, kako kaže Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava, političari postaju ključne figure u procesu odlučivanja oko izbora predstavnika nezavisnog i samostalnog pravosuđa. Svojim prisustvom, dodaje, oni dovode u sumnju odsustvo političkog uticaja pri biranju tužioca i sudija i zato je nužno da se isključe iz tog procesa.

    (3) detaljnije
  • ubistvo

    Čuvari nisu bili prisutni u trenutku ubistva osuđenika kod niške Tvrđave

    Kada je osuđenik niškog zatvora, koji je bio radno angažovan za čišćenje kod niške Tvrđave, upucan “škorpionom” iz automobila u pokretu, kraj njega nije bilo čuvara niškog zatvora. Ovo je, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, uobičajena praksa, propisana zakonom, a nadležni su tu tek da osuđenike dovezu i odvezu do radnog mesta. Osuđenici niškog zatvora samo u ovoj godini bili angažovani na dvadesetak terena i u dvadesetak preduzeća.

    (8) detaljnije
  • darko laketic

    Laketićev proces protiv "Južnih vesti" seli se u beogradsku sudnicu

    Nakon što je advokat "Južnih vesti" ukazao na to da je narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić tužio ovaj medij pogrešnom sudu, Osnovni sud u Prokuplju se proglasio nenadležnim i proces prebacio u Viši sud u Beogradu.

    (4) detaljnije
  • policija

    Građani veruju policiji, ali i vide veliku korupciju u njoj

    Čak 7 od 10 građana juga Srbije smatra da političari "utiču" ili "veoma utiču" na rad policije i veruje da je korumpirana, ali istovremeno i raste i poverenje u nju. Zdravstvo je “šampion” po rasprostranjenosti korupcije, a slede pravosuđe i mediji, pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

    (5) detaljnije
  • sud

    Prijemni za Pravosudnu akademiju uz prenos na Jutjubu

    Kandidati koji u ponedeljak, 5. novembra u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu budu polagali prvi deo prijemnog ispita za upis 9. generacije polaznika Pravosudne akademije radiće to pred kamerama, a svi zainteresovani mogu tok ispita da prate preko "Jutjub" kanala Akademije.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: