Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

nevladina organizacija

  • NKD

    NKD: Održivost civilnog društva u Srbiji u stagnaciji

    Iako je ocena održivosti civilnog društva za 2022. godinu ostala ista kao i prethodne godine, pravno okruženje i finansijska održivost ovih sektora je pogoršana, zaključak je panela održanog u niškom Deli prostoru. Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističu da je usled pritisaka na aktiviste organizacija civilnog sektora njihov rad otežan, a izveštavanjem provladinih medija su decinijama okarakterisani kao “izdajnici” i “sluge Zapada”, te sumnjaju da će i nova Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva doneti boljitak,

    (1) detaljnije
  • Gradska kuća u Nišu

    U rad budućeg tela za suzbijanje nasilja u školama biće uključen i nevladin sektor

    Nakon što je Grad Niš formirao je Savet za bezbednost, organizacije civilnog sektora pokrenule su inicijativu da se uključe u rad grupe koja će raditi na suzbijanju nasilja u školama. Gradonačelnica Niša rekla je da, iako još uvek ne postoji koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama, biće uključene samo one organizacije koje imaju veze sa školama i roditeljstvom.

    (5) detaljnije
  • dba

    DBA: Nikola Sotirovski je i naš član, ne radimo za SNS

    "On je jedan od normalnijih naših članova, koji članstvo nikada nije zloupotrebio", kaže predsednik DBA o Nikoli Sotirovskom, suprugu gradonačelnice Niša koji je u sličnoj nevladinoj organizaciji IPO visoki oficir i savetnik Glavnog štaba. Stevan Đokić reagovao je na izjave da su povezani sa MUP-om i tvrdi da je saradnja jednostrana - DBA predlaže, ministarstvo ignoriše. Za Južne vesti govori kako se finansiraju, sarađuju sa državom, Srpskom naprednom i drugim strankama, o oružju, značkama, uniformama i drugim obeležjima i da li bi građani i kritičari vlasti trebalo da ih se boje.

    (49) detaljnije
  • volonteri dele letke

    "Niška građanska osmatračnica javnih nabavki" - da građani prate na šta se troši njihov novac

    Kako bi informisali i edukovali građane o tome koliko je važna građanska kontrola javnih nabavki, te da time oni kontrolišu kako se troši njihov novac koji je namenjen za projekte koji bi trebalo da reše njihove probleme i učine njihov život lakšim, iz niške organizacije Protecta pokrenuli su kampanju “Niške građanske osmatračnice javnih nabavki”.

    (2) detaljnije
  • stari

    Pomoć u kući za najugroženije Prokupčane

    Usluge pomoći u obezbeđivanju hrane koja uključuje po potrebi i nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, pripremu lakih obroka, osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju, kao i pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, plaćanje računa samo su neke od aktivnosti koje će biti realizovane tokom projekta “Pomoć u kući” kojim će biti obuhvaćeni svi građani sa teritorije Prokuplja, uključujući i i one iz seoskih sredina koji nisu u mogućnosti da se sami staraju.

    detaljnije
  • Zakonom o državnim simbolima, zastava sa grbom samo na državnim institucijama

    "Vlast ima svoja nevladina udruženja koja ne rade u javnom interesu"

    Vlada Srbije ima svoje satelite u medijima i pravosuđu, a poslednjih nekoliko godina svedočimo razvoju novog fenomena - formiranja vladinih nevladinih udruženja, zakozvanih GONGO udruženja, slažu se zamenica javnog Apelacionog tužilaštva Lidija Komlen Nikolić i Saša Stojković, urednik i vlasnik portala "InfoVranjske".

    detaljnije
  • napor

    Saradnja omladinskih organizacija i institucija ključ za napredak mladih

    Primeri dobre prakse saradnje između organizacija koje se bave omladinskim radom i različitih institucija - škola, domova zdravlja, kulturnih centara, biblioteka, muzeja, predstavljeni su na konferenciji “Međusektorska saradnja kao preduslov za razvijanje sistemske brige o mladima” koju je NAPOR organizovao u Nišu.

    (2) detaljnije
  • znak leskovac

    Nakon osude javnosti, gradonačelnik Leskovca se izvinjava Nišlijama

    Nakon što je za skupštinskom govornicom Niš opisao kao "grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica", što su mnogobrojni građani, aktivisti civilnog sektora i opozicionari osudili, prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović se, kako piše u saopštenju, Nišlijama i gradonačelniku Darku Bulatoviću izvinjava. Ipak, pisanje o njegovom neprimerenom nastupu, Cvetanović naziva medijskom senzacijom.

    (29) detaljnije
  • leskovac znak

    Gradonačelnik Cvetanović nasmejao leskovačke funkcionere, a naljutio Nišlije

    Dok je u skupštinskoj sali dobio podršku prisutnih koji su se smejali, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sada od javnosti dobija osude, jer je Niš opisao kao “grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica”. Njegov istup ocenjuju kao neprimeren ili “kafanski govor”, a opozicionari i predstavnici civilnog sektora podsećaju Cvetanovića na težinu izgovorenih reči i da ovakve šale ne bi trebalo da budu deo javnog nastupa.

    (7) detaljnije
  • skupstina

    Šabić otišao, Skupština nije ni pokrenula izbor novog Poverenika

    Odbor za kulturu i informisanje nije pokrenuo postupak izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nije primio nijedan predlog kandidata za izbor Poverenika, navodi se u odgovoru koji je Narodna skupština dostavila na zahtev YUCOM-a.

    (8) detaljnije
  • Mladi projekti ugovori

    Niš finansirao projekte i organizacije za mlade sa ukupno 4 miliona dinara

    Na konkurs Grada Niša za finansiranje projekata za mlade, prema rečima direktora Kancelarije za mlade Stevana Živkovića, najviše je pristiglo onih koji se odnose na unapređenje bezbednosti, podizanje svesti o ekologiji, medije i informisanje, EU integracije i zapošljavanje. Ukupno 3 miliona dinara iz gradskog budžeta dobilo je 18 projekata nevladinih organizacija, navode na gradskom sajtu, a još milion je dobio Resurs centar Udruženja "Mladi ambasadori" .

    (2) detaljnije
  • istra

    Srpska kultura i tradicija uz južnjačke delikatese predstavljene u Istri

    Sa Srbima koji žive u Istri o unapređenju njihovog položaja razgovarala je grupa aktivista sa juga Srbije koji su u ovom delu Hrvatske boravili u okviru projekta "Kul tura kroz Jugu - predstavljanje srpske kulture i umetnosti u Istarskoj Županiji".

    (1) detaljnije
  • Tribina mediji

    "Potrebni su neprofitni mediji gde će debatovati građani, ne političari"

    Predstavnici građanskih organizacija složili su se da su neprofitni mediji potrebni kako bi se čule teme koje nisu interesantne komercijalnim medijima, te da je budućnost upravo u tome da nevladin sektor počne da osniva medije. U kreiranju sadžaja bi, kako su se složili na tribini u Nišu, trebalo prvenstveno da učestvuju građani.

    (4) detaljnije
  • Bojan Avramović

    Većina NVO oćutala Avramovićevu izjavu, osudio je jedino "Media centar"

    Od 7 nevladinih organizacija koje su osnivači Regionalne razvojne agencije “Jug”, koja se u najvećem delu finansira parama građana Niša i članarinama osnivača, samo je jedna od njih - Media i reform centar - jasno i nedvosmisleno osudila izjavu direktora RRA Bojana Avramovića da su “Nišlije šteta za državu”.

    (9) detaljnije
  • Mladi aktivizam ilustracija

    Otvoren 8. konkurs za omladinske projekte na jugu Srbije

    Formalne i neformalne organizacije mladih, koje imaju kreativnu ideju o tome kako mogu da omoguće kvalitetniji život svojim vršnjacima, mogu se do 18. jula prijaviti na konkurs za finansiranje i pomoć u njihovom sprovođenju.

    detaljnije
  • Protest ispred Media centra

    Nevladine organizacije iz Niša traže istragu i kazne za odgovorne desničare

    Niške organizacije civilnog društva zahtevaju od nadležnih da sprovedu istragu povodom incidenta koji se dogodio na promociji filma „Albanke su naše sestre“ u Media centru. Oni smatraju da nije bilo adekvatne reakcije policije, zbog čega se prisutni na projekciji nisu osećali bezbedno, a ceo događaj je otkazan.  

    (1) detaljnije
  • Mladi_za_turizam

    "Mladi za turizam" primaju nove članove

    Mladi koji se interesuju za turizam, ekonomiju, hotelijerstvo, zaštitu žuvotne sredine, novinarstvo, marketing, dizajn, fotografiju i u tim oblastima se školuju mogu da iskustvo steknu u Udruženju "Mladi za turizam" koje do 15. oktobra prima nove članove.  

    detaljnije
  • sajam-tolerancije-u-leskovcu.jpg

    Leskovački nevladin sektor održao Festival tolerancije

    Na postavljenim štandovima predstavljeni su materijal i aktivnosti kroz performanse, a građani su mogli da, pored uvida u izložene materijale i predstavljene performanse, lično razgovaraju sa izlagačima i sa korisnicima njihovih usluga.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: