Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 14. 2. 2015.

| Zabava

Moderni "vitezovi" serenade zamenili grafitima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
grafiti
Niški kej prepun je ljubavnih grafita;foto: Vanja Keser

Dok nam zapadna kultura donosi sve veće ushićenje u obeležavanju Dana zaljubljenih, moderne tehnologije donose nove načine izjavljivanja ljubavi povodom ovog praznika. Nekad serenadama, najlepše ljubavne poruke danas se izjavljuju grafitima, ali i preko interneta.

Natpisi “volim te”, srca i ljubavni stihovi “preplavili” su niški kej, a često krase fasade i haustore zgrada. Nišlije ispisivanjem grafita izjavljuju ljubav, traže oproštaj, a ponekad i zaprose voljenu osobu. 

To što su pisma, bukete cveća i serenade zamenili statusi na Fejsbuku i poruke ljubavi na zidovima nije čudno, objašnjava Tatjana Stefanović Stanojević, profesorka na predmetu Psihologija partnerskih veza. Ona napominje da je napredak tehnologije značajno promenio načine i forme izjavljivanja ljubavi. DSC-5231 Novo vreme, novi načini izražavanja ljubavi; foto: Vanja Keser

Serenada pod prozorom gospe spada u viteške vrline. Vitezovi novog veka takođe se javno obraćaju svojim gospama: pišu grafite, svuda pa i pod prozorima. I jedno i drugo spada u veštine. I jedno i drugo jeste romansa - objašnjava Stefanović Stanojević.

Napominje da je u dobu viteštva negovana ideja da je ljubav vredna samo ukoliko je tajna, dok su nove generacije “očaravane romansom u čijoj je osnovi ideja da je strast najveće iskušenje koje se može doživeti i bez čega nema punog života”.

Tajna ljubav bila je rešenje moralnih dilema prethodnih generacija. Nove generacije ne žure u brak, neguju romansu. Ne mislim da devalviraju ljubav opevajući je javno i na način svojstven njihovom vremenu - ističe Tatjana Stefanović Stanojević.

DSC-5199 Umesto serenade, osvajaju dame grafitima;foto: Vanja Keser

Ona napominje da su u novom vremenu, sazreli uslovi i za nove vrste ljubavi.

Onako kako je nauku počela da smenjuje alternativna duhovnost, tako je i sigurnu, udobnu, bračnu ljubav počela da smenjuje romansa. Romansa je strastvena forma ljubavi, idealizujuća i nepodrazumevajuća. U veku u kome nema egzistencijalnih garancija, na snazi je i forma ljubavi u kojoj garancije nema - kaže psiholog Stefanović Stanojević.

Na pitanje kako gleda na Dan zaljubljenih, kratko odgovara: “Ljubav je praznik, treba je slaviti. Oni koji se vole praznuju svakoga dana”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    11:41 // 15. 2. 2015.

    Samoživi klinci su unakazili ovaj grad poslednjih nekoliko godina. Kej je postao obično ruglo.

  • P

    19:54 // 14. 2. 2015.

    Aaa evo i mog grafita :)
    Na zalost,ne sluzi vise nicemu,ali svakako me obradovalo jer se nasao u izboru urednika :)

    • shaft

      09:18 // 15. 2. 2015.

      sto ne isara svoju zgradu ili kucu,dnevnu sobu ili kujnu?veoma ti je "mastovit""grafit",trebalo je da te odrape sa 50000 zbog unistavanja javne povrsine!kakvi avari zive u ovom jadnom gradu!

    • Sasa

      10:42 // 19. 2. 2015.

      Jos priznajes. Sada je policija na red da ustanovi ko si. To je vandalizam.

  • dabeda

    16:29 // 14. 2. 2015.

    Vandalizam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: