Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:45, 29. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Jutjub karijere: Možete li šminkersku tezgu da pretvorite u stalan posao

Autor: BBC News na srpskom
Contributor images
Contributor images

„Smouki" senka za oči, ajlajner sa „kvačicom" i „ombre" usne postali su standard za generaciju mladih novih onlajn šminkerki.

I sve više influenserki iz oblasti nege lepote počinje da dominira platformama kao što su TikTok, Instagram i Jutjub. Ljudi svaki dan gledaju (u proseku) više od milion video snimaka o nezi lepote na Jutjubu.

Slavni šminkeri kao što su Džejms Čarls, Niki Tutorijals i Patriša Brajt nakupili su desetine miliona pratilaca na Jutjubu i potpisali ugovore o saradnji sa popularnim brendovima za šminku.

Mnoge influenserke u oblasti nege lepote pri tom daju još i savete drugim mladim ljudima kako da pretvore svoju ljubav prema nezi lepote u karijeru. Ali kad se svaka četvrta odrasla osoba bavi i „tezgom", prema procenama Poslovne škole Henli, koliko je uopšte lako pretvoriti hobi u stalno zaposlenje?

Šminkerke Ofelija i Hana - koje se takmiče u drugoj sezoni emisije o nadmetanju u nezi lepote u BBC Tri emisiji Glow Up - kao njihove i koleginice Kemi i Jemi, pričaju o izazovima otpočinjanja karijere u oblasti nege lepote.

„Povremeno sam isceđena, ali volim sve svoje poslove"

Kemi
instagram / shopkembeauty

Kemi (25) radi kao menadžerka ljudskih resursa u sektoru finansijskih tehnologija od ponedeljka do petka - a u slobodne vreme stvara glamurozne imidže.

Dobila je stipendiju za master studije iz biznis menadžmenta, ali je u svoj raspored uspela da ugura i zakazane termine za šminkanje i da prodaje proizvode za negu lepote.

„Bila sam spremna da stalno sa strane održavam svoj zanat i svoju kozmetiku, koji god glavni posao da radim", kaže ona.

„Nikad nisam iskusila kako izgleda samo raditi svoj posao i ne razmišljati o drugim stvarima."

„Bila bih na poslu i samo pomislila: 'Jesam li poslala onu fakturu?'"

Kemi ima pretrpan raspored - ponekad putuje iz kancelarije pravo u neki hotel, spremna da započne šminkanje buduće mlade u pet izjutra.

To može da se završi u podne, nakon čega putuje nazad u London da ugura još tri zakazana termina u svom studiju.

„Povremeno sam isceđena, ali volim sve svoje poslove."

„Uživam u onome što radim i imaću sasvim dovoljno vremena da se zabavljam kasnije u životu."

„Imala sam priliku da unovčim talenat"

Instagram / necropheliac
Instagram / necropheliac

Ofelija (25) se preselila u Veliku Britaniju iz Hong Konga kad je imala 15 godina i teško je ubedila roditelje da joj dozvole da sledi karijeru profesionalne šminkerke.

„Obožavam Noć veštica zato što je to jedino vreme kad su mi roditelji dozvoljavali da nosim šminku", smeje se Ofelija.

„Nije svakom potreban šminker, zato shvatam zašto su moji roditelji to smatrali poslom sa strane ili hobijem, ali čim sam uspela da im dokažem da mogu da unovčim talenat, dozvolili su mi da živim svoj san."

Dok je studirala kako bi stekla diplomu iz mode, redovno je eksperimentisala sa šminkom na prijateljicama.

„Čim sam pošla na fakultet, krenula sam da radim šminku na foto-sesijama studenata koji su predstavljali svoje kolekcije, pa čak i za svoje vlastite."

Ofelija je diplomirala i dalje želeći da se bavi modom, ali su je angažovali da radi za poznati brend za negu lepote. Ona je sada šminkerka, modna kreatorka i model.

„Kad sam bila mlađa, mislila sam da je dovoljno da radim samo jednu stvar i da ne radim ništa drugo."

Yemi
Instagram / holayeme

Jemi (23) je počela da radi honorarno kao šminkerka dok je studirala pravo.

„Oduvek sam volela da se igram sa različitim ajlajnerima, bojama, puderima. Jednom kad sam otključala vrata strasti prema šminki, samo sam nastavila da se krećem kroz to."

„Kad dolazite iz nigerijskog doma, morate da postanete lekar ili pravnik, tako da sam završila studirajući pravo i imala sam mnogo sreće što sam na kraju to i zavolela."

Ali Jemi je bilo veoma teško da žonglira ono za šta se školovala i posao sa strane.

„Pronalaženje ravnoteže između mog školskog rada i moje strasti bilo je posebno teško u vreme ispita", kaže ona.

Ona se nada da će uskoro početi da radi za jednu NVO i da će raditi kao honorarna šminkerka sa strane.

„Mislim da će ispočetka moje šminkanje možda malo da pati i moraću da mu se posvećujem samo vikendima", kaže ona.

„To su dve stvari do kojih mi je stalo i vrlo rado ću usput podnositi te žrtve. Ne šokira me kao modernu ženu što želim da istovremeno radim više stvari u životu."

„Mučila sam se sa nedostatkom energije"

Hannah
Instagram / _empty_alien

„U tinejdžerskim godinama sam koristila šminkanje kao način da se pokrijem, jer mi se nije nužno dopadalo kako izgledam niti sam se osećala kao da se uklapam bilo gde", kaže Hana.

„Kako sam postajala starija i počela da volim sebe kakvu jesam, koristila sam je da naglasim svoj izgled i ličnost."

Dok je Hana (25) radila puno radno vreme u prodaji, otkrila je da je održavanje ravnoteže između posla i šminkanja dovodilo do toga da se oseća iscrpljeno.

„Raditi je za mene nužnost, ali kad taj posao odnosi suviše vašeg vremena, naročito uz putovanje na posao kad kući stižete u sedam uveče, poslednja stvar koju želite da radite je da stvarate nešto na šta ćete biti ponosni", kaže ona.

„Bila je to borba. Morala sam povremeno da pomišljam: 'Koliko ću energije uopšte imati da uložim u svoje naredno delo?' I često to nije bilo mnogo."

Od tada je zamenila kancelarijski posao za posao koji joj omogućuje da stvara glamurozne izglede za pultovima za šminkanjem, kao pomoćnica direktora sa stalnim zaposlenjem - iako je, zbog mera izolacije, njena radnja bila privremeno zatvorena.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA