Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 1. 8. 2019.

| BBC News na srpskom

Ko je Hamza - sin Osame bin Ladena ubijen u bombardovanju

Autor: BBC News na srpskom
Hamza bin Laden
CIA
Američka vlada ponudila je milion dolara za informacije o njemu

Hamza bin Laden, sin osnivača Al Kaide Osame bin Ladena, poginuo je u vazdušnim napadima, navode američki mediji, citirajući zvaničnike iz službi bezbednosti.

Mediji prenose da je nastradao u vojnim operacijama u poslednje dve godine i da je američka vlada u to umešana, ali tačno vreme i mesto smrti nisu poznati.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odbio je da to komentariše.

Pentagon se nije oglašavao, niti je vesto o smrti potvrdila Al Kaida.

„Lav iz pećine"

U govoru 2015. trenutni lider Al Kaide Ajman al Zavahiri predstavio je Bin Ladenovoj terorističkoj grupi mladića kog je nazvao „lav iz pećine".

Taj mladić je bio Hamza bin Laden.

Bin Laden, za koga se pretpostavlja da ima oko 30 godina, audio i video porukama pozivao je na napade protiv Amerike i ostalih zemalja.

Američka vlada ponudila je u februaru milion dolara za informacije o njemu.

Smatrali su ga mladim vođom Al Kaide, koji bi mogao da nasledi oca.

Amerika ga je zvanično označila kao teroristu pre dve godine.

Jedni mediji su tvrdili da je u kućnom pritvoru u Iranu, dok su drugi pisali da se nalazi u blizini avganistansko-pakisanske granice.

Veruje se da je rođen u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, a da je nakon toga živeo u Iranu sa majkom.

Stejt dipartment navodi da je Bin Laden mlađi bio u braku sa ćerkom Abdulaha Ahmeda Abdulaha ili Abu Muhamed al Masrija, koji se sumnjiči da je učestvovao u u bombardovanju američkih amabasada u Tanzaniji i Keniji 1998. godine.

Viđen za šefa Al Kaide

Američke snage ubile su njegovog oca Osamu 2011. godine u logoru u Abotabadu u Pakistanu. On je podržao napade na Ameriku 11. septembra 2001, u kojima je poginulo skoro 3000 ljudi.

Američki Stejt dipartment kaže da se po dokumentima, koji su zaplenjeni tokom upada, može pretposatviti da su Hamzu bin Ladena pripremali da preuzme vođstvo nad Al Kaidom.

Tokom 2017. procurela je njegova poruka porodici u kojoj ih navodno obaveštava da mu je sin od 12 godina ubijen. Okolnosti ni te smrti nisu bile poznate.

Poslednjih godina, Al Kaida je objavila 11 audio poruka Bin Ladena u kojima on preti Americi, poziva na napade kako bi osvetio očevu smrt i podstiče džihadističke akcije u Siriji.

U martu 2018. godine, u poslednjem poznatom javnom obraćanjz, pozvao je narod Arapskog poluostrva na pobunu. Saudijska Arabija mu je oduzela državljanstvo u martu.

Status Al Kaide se tokom protekle decenije smanjivao, kako je jačala grupa Islamske države.


Sin odgajan da mrzi Ameriku

Kris Bakler, BBC Njuz

Ovo je dokaz koliko se malo zna o Hamzi bin Ladenu, kada američki zvaničnici nisu u mogućnosti ni da definitvno saopšte koliko on ima godina.

Poslednjih meseci pojavile su se pretpostavke da se možda nalazi u Avganistanu, Pakistanu i Iranu. Ipak, nisu mogli da kažu sa sigurnošću u kojoj državi se krije „najtraženiji" američki begunac.

Nagrada od milion dolara za vest o njemu nije bila samo pokazatelj potencijalne opasnosti koju on predstavlja, već i simboličnog značaja Al Kaide i njihove propagandne mašinerije.

Hamza Bin Laden je bio dete kada je njegov otac pomogao da se izvedu napadi 11. septembra, ali je, prema legendi grupe ekstr emista, bio uz oca sve to vreme.

Sinu koji je odgajan da mrzi Ameriku, osveta očevog ubistva postala je opsesija. Poslednjih godina preko interneta je u više navrata pozivao na napade protiv Amerike i njihovih saveznika.

Smrt Bin Ladena mlađeg, ako se zvanično potvrdi, utišaće novi glas Al Kaide. Ipak, to neće umanjiti pretnju od organozacije koja je izvela neke od najzloglasnijih terorističkih napada u svetu.


Al Kaida - činjenice

Osama bin Laden u Kabulu 2001.
Getty Images
Osama bin Laden u Kabulu 2001.
  • Pojavila se u Avganistanu u kasnim 1980-tim, kao skup arapskih dobrovoljaca i avganistanskih mudžahedina koje je podržavala Amerika u borbi protiv okupacionih sovjetskih snaga
  • Osama bin laden ustrojio je organizaciju tako da pomaže dobrovoljcima, koji su postali poznati kao Al Kaida - što znači baza ili osnova
  • Avganistan napušta 1989. i vraća se 1996. da vodi vojne kampove za treniranje hiljada stranih muslimana
  • Al Kaida je objavila sveti rat Amerikancima, Jevrejima i njihovim saveznicima

Tihi preporod

Dok je Islamska država poslednjih godina dominirala u medijima, Al Kaida je sprovodila strategiju tihe obnove i jačanja saveza sa regionalnim grupama.

U poslednjem izveštaju američka Nacionalna obaveštajna služba upozorila je da visoki čelnici Al Kaide „jačaju globalnu komandnu strukturu mreže i nastavljaju da podstiču napade na zapad i SAD".

Ujedinjene nacije su u izveštaju objavljenom početkom ove godine o pretnji globalnog terorizma navele da Al Kaida „izgleda postaje ambicioznija... ostala je otporna i aktivna u mnogim regionima i zadržala težnju da se proširi na međunarodnom nivou".

U februaru ove godine šef britanske obaveštajne službe Aleks Jang, takođe, upozorio je na ponovno oživljavanje Al Kaide.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: