Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 29. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Kosovo i Nagorno-Karabah: Koliko liče konflikti o dve teritorije

Autor: BBC News na srpskom
Nagorno-Karabah, 1992. godine
BBC
Sukobi na Balkanu i na Kavkazu tokom devedesetih godina prošlog veka na snimcima izgledaju veoma slično

Etnička manjina koja je većina na delu teritorije susedne države o kojoj se vodi višegodišnji spor posle raspada socijalističke države.

Sve ovo može zvučati kao scenario za film o brojnim sukobima, pa i onim balkanskim - uključujući pitanje Kosova, ali i jermensko-azerbejdžanskog sukoba u oblasti Nagorno-Karabah.

„Sličnost može biti u tome da su sukobi nastali raspadom federalnih socijalističkih zemalja na kraju Hladnog rata.

„Međutim, mnogo su veće razlike nego sličnosti", upozorava za BBC na srpskom Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije, kome je oblast Kavkaza predmet istraživanja.

Usred pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i obnovljenih sukoba na Kavkazu, srpski šef diplomatije u tehničkom mandatu Ivica Dačić poručio je da događaji iz Nagorno-Karabaha mogu biti važni za Balkan.

„Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu", poručio je Dačić u intervjuu za Javni servis.

Nagorno-Karabah je sastavni deo Azerbejdžana, ali njegovo stanovništvo je većinski jermensko.

Kad se Sovjetski Savez raspao krajem osamdesetih godina 20. veka, Nagorno-Karabah je ostao deo Azerbejdžana, ali ga kontrolišu separatistički etnički Jermeni koje podržava jermenska vlada.

Jermenija, Azerbejdžan, Nagorno Karabah
BBC

Kosovo ili Krajina

Istraživač odnosa na Kavkazu Aleksandar Gajić kaže da se analogije sa sukobom oko Nagorno-Karabaha mogu mnogo snažnije povući sa situacijom u Hrvatskoj, tokom rata i raspada bivše Jugoslavije.

„Srpska situacija u Republici Srpskoj Krajini, kada Hrvatska proglašava ocepljenje od SFRJ, i podrška srpske i federalne vlasti je veoma slična situaciji na Južnom Kavkazu u vreme raspada SSSR - jedino su sukobi Jermena i Azera počeli ranije, još 1987. godine

„Karabah je pokrajina koja je od kasne Antike naseljena Jermenima, ali je pod Turskim carstvom promenila etničku strukturu i naseljena je Azerima."

Republika Srpska Krajina bila je nepriznata državna formacija nastala na prostoru Hrvatske za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, na teritoriji Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije.

Nagorno-Karabah, 1992. godine
BBC
Skupština i predsednička palata u Nagorno-Karabahu

Gajić kaže da je oblast za kratko vreme menjala administrativne upravljače.

„Formiranjem SSSR, Karabah je isprva bio smatran delom Jermenije, ali je naknadno doneta odluka da bude autonomna oblast u okviru Azerbejdžana - da bi se na taj način primirilo lokalno azerbejdžansko stanovništvo.

„Tokom 1980-tih godina, Jermeni pišu peticije Moskvi i žale se na diskriminacije, pritiske pri zapošljavanju jer su Azeri brojem nadvladali."

Ipak, Gajić ukazuje i na jednu važnu razliku - pre svega, u ustavnim okvirima.

„Po sovjetskom Ustavu, autonomne oblasti imale su mogućnost izdvajanja iz federalne jedinice u kojoj se nalaze, što Ustav SFRJ nije dozvoljavao - dozvoljavao je samo pravo na izjašnjenje konstitutivnih naroda.

„Albanci na Kosovu i Metohiji nisu imali status naroda nego narodnosti - kada je Badinterova komisija konstatovala raspad Jugoslavije, niko nije osporavao da je Kosovo i Metohija autonomni deo Srbije, a secesija je izvršena međunarodnom intervencijom, osam godina kasnije", pojašnjava Gajić.

Dugi pregovori bez rezultata

Ono što bi moglo da približi slučajeve Kosova i Nagorno-Karabaha jesu dugi pregovori bez očiglednih rezultata.

„Još od 1994. godine postoji Minska grupa OEBS-a koja se bavi rešavanjem ovog pitanja, a čine je Rusija, SAD i Francuska, ali do sada ništa opipljivo nije postignuto.

„Jedini uspeh je dolazak do opštih formulacija i načelnih poruka - dalje se nije odmaklo", kaže za BBC na srpskom diplomata Srećko Đukić koji je radio u bivšim sovjetskim republikama.

Jerevan, 27. septembar 2020.
Reuters
U Jermeniji je sprovedena regrutacija dodatnih oružanih snaga

On kaže da je odnos prema krizama uslovio i odnose sa državama koje su uključene u konflikte.

„Azerbejdžan nije priznao Kosovo, a mi nismo priznali da je Nagorno-Karabah deo Jermenije, već da je deo Azerbejdžana.

„Uzroci nastanka ove dve krize u osnovi su različiti, a Srbija se nikad nije upuštala u diskusiju oko toga jer nam to i nije bio cilj."

Srpski ministar inostranih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić objašnjava da Srbija ima ambasadu u Azerbejdžanu, a trebalo je da je otvori i u Jermeniji, „pa se to odužilo, ali imamo diplomatu u Jerevanu koji sada obavlja diplomatske dužnosti."

Ranije je ambasada Srbije u Grčkoj bila zadužena za poslove u Jermeniji.

Diplomata Srećko Đukić kaže da su aktuelni sukobi najveći od 1994. godine, ali da oni ne menjaju stav međunarodne zajednice o posebnosti svake od kriza.

„Međunarodna zajednica takođe ne stavlja znak jednakosti između Kosova i Nagorno-Karabaha - radije se svaki sukob posmatra kao sui generis, sa svim svojim posebnostima."


Kriza u devet tačaka

Naučni saradnik Karnegija, poznavalac Kavkaza, Tomas de Val objavio je na svom Tviter profilu analizu krize u Nagorno-Karabahu u devet tačaka.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Barem nema da su žedni...

Zlobnik čitalac

Tekst: I Kuršumlija dobija fontanu u centru, raspisan tender vredan 7,5 miliona dinara