Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 18. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Priroda i retke životinje: Poslednja živa bela žirafa biće praćena radi zaštite od lovokradica

Autor: BBC News na srpskom

Jedina bela žirafa na svetu dobila je GPS uređaj kako bi bila praćena i zaštićena od lovaca u severoistočnoj Keniji.

Jedna grupa za očuvanje prirode saopštila je da će šumari u realnom vremenu pratiti kretanje usamljenog mužjaka žirafe.

Smatra se da je on poslednja takva jedinka u vrsti, nakon što su mu lovokradice ubile članove porodice u martu ove godine.

Šumari se pribojavaju da bi i ova žirafa mogla doživeti istu sudbinu.

Tela prethodno ubijene ženke i sedmomesečnog mladunčeta pronađena su u okrugu Garisa u Keniji, gde mužjak trenutno živi sam.

Društvo za zaštitu životinja Išakbini Hirola, koje nadgleda divlji svet u toj oblasti, kaže da je uređaj za praćenje prikačen za jedan od rogova žirafe 8. novembra.

U saopštenju je ova neprofitna grupa rekla da će uređaj svakog sata obaveštavati šumare o tome gde se žirafa nalazi, što će im omogućiti da „čuvaju ovu jedinstvenu životinju od nedozvoljenog lova".

Menadžer ove grupe Mohamed Ahmednur zahvalio je stručnjacima za očuvanje prirode na pomoći u zaštiti ove žirafe i drugih divljih životinja.

„Oblast u kojoj se žirafa hrani bila je kišovita nedavno, a bujna vegetacija je dobar znak za budućnost ovog belog mužjaka", rekao je on.

Kenijsko društvo za prirodu, glavna organizacija za očuvanje prirode u toj istočnoafričkoj državi, saopštilo je da je zadovoljno što je moglo da pomogne u zaštiti „jedinstvenih životinja, poput jedine poznate bele žirafe".

Bele žirafe su prvi put primećene u Keniji u martu 2016. godine, dva meseca nakon što su zapažene i u susednoj Tanzaniji.

Godinu dana kasnije, bele žirafe su ponovo bile u vestima, nakon što su majka i mladunče snimljeni fotoaparatom u okrugu Garisa.


Pogledajte video: Džinovski aligator u šetnji po golf terenu


Žirafe nastanjuju više od 15 afričkih zemalja i najviši su sisari na svetu. Lovokradice ih ubijaju zbog njihove kože, mesa i delova tela.

Oko 40 odsto populacije žirafa je nestalo u poslednjih 30 godina, čemu su doprineli nezakonit lov i krijumčarenje divljih životinja, prema podacima Afričke fondacije za divlje životinje.

Žirafe su proglašene ranjivom vrstom na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, a smatra se da ih na svetu ima još 68.293.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da se ja pitam, proterao bih autobus ovuda!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Još nema novog mosta u niškoj Tvrđavi, kad će biti gotov ne zna se