Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 25. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Sonja Savić: „Bila je pomalo vanzemaljac kojeg nisu zanimale obične, trivijalne stvari, kako u životu, tako i u glumi"

Autor: BBC News na srpskom
sonja savić
Ranko Tomic/Wikimedia
Snimio Ranko Tomić, 1995. Sonja na stubu ograde ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu

Maestralno odigrane uloge u nekim od najpoznatijih filmova srpske kinematografije donele su Sonji Savić status zvezde domaćeg filma.

Reditelj Srđan Dragojević, režisera film „Mi nismo anđeli", u kojem je Sonja tumačila ulogu Marte, kaže za BBC na srpskom da je glumica posedovala tu „više od života" glumačku harizmu.

„Bila je pomalo vanzemaljac i nisu je zanimale obične, trivijalne stvari, kako u životu, tako i u glumi", rekao je Dragojević.

Sonja Savić je preminula 23. septrembra 2008, u 47. godini u Beogradu, ostavivši iza sebe brojne filmove i sećanja.

Jedini izbor za ulogu Marte u „Anđelima"

Pre početka snimanja debitanstkog filma „Mi nismo anđeli", Srđan Dragojević je zamislio da Sonja Savić tumači lik Marte, sestru Nikole, fatalnog zavodnika kog je igrao Nikola Kojo.

Dragojević kaže da je je strahovao da li će Sonja pristati i dogovoriti se sa producentom jer su „ipak snimali diplomski, debitanski film".

Prisetio se da joj se scenario jako dopao i da je pristala iz prve da igra u filmu.

„Bila je jedini izbor za ulogu Marte. Odmah je ukačila da realizam nije ključ filma, već veoma stilizovana komedija, nesvojstvena našoj redovnoj produkciji",

„I u ovom filmu uspela je da pokaže svoj neobičan talenat, koji je počivao na neobičnoj kompleksnoj ličnosti", dodaje Dragojević.

Seća je se kao neposredne osobe, ponašala se „kao ortak„ i nije joj padalo na pamet da za sebe traži nešto posebno, s obzirom na glumački status koji je imala.

„Znala je da je upala u grupu entuzijasta i jako joj je prijao taj andergraund status snimanja sa mikro budžetom, gde sve počiva na ljubavi prema filmu", kaže reditelj za BBC na srpskom.


Pogledajte i kako najbolje da uživate u performansu dok ga gledate


Imao sam sreće da budem sa njom na klasi"

Zoran Cvijanović, glumac, prijatelj Sonje Savić i kolega sa klase s kojim je igrala u filmu „Leptirov oblak", prisetio se druženja sa Sonjom u emisiji „Inspiracija dana - inspiracija noći", autorke Žane Karaklajić.

„Sonja i ja smo odrasli zajedno.

„Živeli smo zajedno Slavko Štimac, ona i ja. Mikaina, njena mama bi nam dala kola, a u tom trenuku smo imali po 19 godina. Bila je to velika količina poverenja koju smo imali među sobom", kaže Cvijanović.

Nešto kasnije upisali su i Fakultet dramskih umetnosti i klasi profesora Minje Dedića.

„Imao sam sreće da budem sa njom na klasi.

„Mislim o Sonji i stalno stignem do toga da, u stvari, postoje ljudi koji su toliko talentovani da se taj talenat pokaže kao zvezda padalica. Ti kada ga vidiš, on je tako blještav i brzogoreći, šokira te i iznenadi kad ta osoba tako brzo i nepotrebno nestane", kaže u intervjuu Cvijanović.

Misli da je Sonjin talenat bio toliko veliki da on nije mogao drugačije da se pokaže i da traje.

Zbog profesorovog pristupa nikad nisu bili sto odsto sigurni da li su nešto dobro uradili, ali ga je Dedić tokom jednog susreta iznenadio, rekavši mu: „Cvijanoviću da li ste vi svesni da je to bila nova Eleonora Duze?".

Reč je o jednoj od najvećih glumačkih zvezda i ikona Lepe epohe (Belle Époque).

sonja savić
FONET/BOŽIDAR PETROVIĆ

Centar „Sonje Savić"- zaostavština za mlade i kreativne ljude

Umetnička galerija „Nadežda Petrović" u Čačku od 2011. godine svakog septembra organizuju manifestaciju „Sonjin septembar".

„Naša ustanova se bavi Sonjinim samostalnim autorskim radom koji je usledio nakon njene karijere filmske zvezde u mejnstrim produkciji", naveo je kustos ove galerije Predrag Živković u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Voljom Sonjine majke Mikaine Savić poverena im je glumičina umetnička zaostavština koju čine: fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti kao i porodična kuća i imanje u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

Živković ističe da se oni ne bave privatnim životom i kontroverzama koje i dalje prate lik i delo glumice.

„Usredsređeni smo na proučavanje i afrimaciju njenog umetničkog, autorskog rada koji je nedovoljno poznat čak i stručnoj javnosti", ističe kustos.

Na sajtu umetničke galerije „Nadežda Petrović" u kojoj se nalazi legat Sonje Savić piše da stručni tim iz ove institucije intezivno radi na projektu osnivanja Multimedijalnog centra pod glumičinim imenom.

Problem zbog ulice koja bi nosila njeno ime

Početkom 2020. godine, Violeta Marković, odbornica u Skupštini opštine Čačak, izazvala je buru u javnosti izjavom da nijedna ulica neće nositi ime Sonje Savić u ovom gradu, jer to „ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina života koji je vodila".

Ova njena izjava izazvala je mnogo reakcija na društvenim mrežama, a komentari na Tviteru su uglavnom kritikovali obrazloženje čačanskih zvaničnika.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara