Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 15. 1. 2021.

| BBC News na srpskom

Vikipedija - 20. rođendan: Od poruke „Dobro došao svete" do najveće onlajn enciklopedije

Autor: BBC News na srpskom
Vikipedija
BBC

Činjenica da je za 20 godina Vikipedija postala najveća onlajn enciklopedija na svetu koju dnevno poseti više od 1,7 milijardi ljudi ne prestaje da iznenađuje ni njenog osnivača. Nije se tome nadao.

„Čak ni u najluđim snovima - a ja jesam sanjar", kaže u razgovoru za BBC na srpskom Lari Sanger, koosnivač najveće internet enciklopedije na svetu koja 15. januara 2021. slavi 20. rođendan.

Wikipedia je osmišljena tako da može da je uređuje bilo ko, što je izazvalo i pohvale i kritiku, ali i stalnu polemiku jesu li podaci pouzdani.

Na stranici Vikipedije piše da ona nije pouzdan izvor, a iako je njen osnivač, uz američkog biznismena Džimija Volasa, i Lari Sanger kaže da spada u grupu onih koji to smatraju.

„Svaka informacija može biti lažna, svaki tekst može biti tekst na kojem se tek radi i koji nije završen.

„Zbog ogromnog unosa informacija lažne vesti mogu biti objavljene i neopažene danima i mesecima", piše na stranici.

Za neke je mogućnost ažuriranja i doprinosa Vikipediji zarazna.

Jedan od njih je i Miloš Rančić, urednik srpske stranice Vikipedije, koji je 2005. godine zatekao 800 članaka, a danas nudi više od 600.000.

Ili Ričard Simons, jedan od najboljih britanskih „vikipedijanaca" koji je svojevremeno dnevno radio satima na stranicama Vikipedije.

Zbog takve posvećenosti, Ričard je danas jedan od samo 18 „arbitara" - visoko angažovanih korisnika sa pravom glasa u odboru za odlučivanje o najkontroverznijim temama koje će se pojaviti na glavnoj stranici.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: