Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 19. 5. 2015.

| Društvo

Evropa kroz uprljano vagonsko staklo

Autor:Ivan MilosavljevićIzvor:Balkanska omladinska redakcija
morguefile-clarita
Najekonomičnije je ako je plan putovanja takav da se prenoći u vozu (foto:morguefile.com; autor: Clarita)

„To putovanje pamtiću celog života. Od mene je napravilo čoveka, a sve ono što sam doživeo ne može se rečima ni opisati“ - počinje student Medicinskog Fakulteta u Nišu Dimitrije Adamović priču o tridesetodnevnom putovanju kroz Evropu.

morguefile-aconant Moguće obići ceo stari kontinent (foto: morguefile.com; autor: Aconant)Najstariji kontinent obišao je na šinama, uz svetski popularnu, ali kod nas nedovoljno poznatu „Interrail“ kartu.

Ova vozna povlastica omogućava pre svega mladim ljudima da obiđu celu Evropu, ne uz pomoć punog novčanika, već uz mnogo snalaženja i malo evra u džepu.

Dostupna je i u Srbiji, a koliko su sa njom upoznati i njeni prodavci saznali smo u neformalnom telefonskom razgovoru sa radnikom na informacijama Železničke stanice Niš. 

Inter... - šta? Kako? A? Za Evropu? Ne znam, sine, pokušaj na nekom drugom broju. Probaj međunarodno – bio je odgovor na pitanje da li prodaju “Interrail” karte.

Na drugom broju telefona na koji su nas uputili saznali smo da je i u Nišu ipak moguće kupiti „global pass“, ali i da su za prethodna 4 meseca kupljene samo tri takve karte.

Tabela Interrail karte dostupne i u Srbiji (zeleznicesrbije.com)


„Plan putovanja je možda i najbitniji“

Dimitrije se o ovom tipu putovanja nije raspitivao na informacijama Železničke stanice Niš, već na internetu. Nakon mesec dana na evropskoj pruzi ima toliko sećanja da bi o svemu tome mogao da napiše i jednu knjigu.

Plan putovanja pravio sam na osnovu svojih prijatelja raštrkanih po gradovima Evrope kod kojih sam planirao da prespavam i dodatno uštedim. Putovao bih noću da bih gradove obilazio u toku dana. Spavao sam po vozovima, železničim stanicama, pa i kod običnih neznanaca koji su mi nesebično nudili pomoć. Albanija, Italija, Švajcarska, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Nemačka, Slovačka... 7.000 kilometara u vagonu – priča Dimitrije.

Iskustva svih koji su ikad putovali srpskom železnicom i od Niša do Beograda se vozili i do 6 sati dokaz su da nam za ovu kilometražu našim prugama ne bi bilo dovoljno ni 6 meseci.

Ne, nema smisla upoređivati srpsku sa drugim železnicama. Putuje se brzo, vozovi su čisti, osoblje ljubazno, pristup internetu. Naši vozovi su, čini mi se, vekovima daleko od evropskih – misli ovaj „putoholik“.


"Štedeli smo zbog muzeja i piva"

morguefile-hotblack Dimitrije je prešao 7.000 kilometara na šinama (foto: morguefile.com; autor: hotblack) Dimitrije hrabri one koji krenu na ovakvo putovanje da ne brinu što su mladi iz drugih država u povoljnijem finansijskom položaju. Taj „nedostatak“, savetuje, mogu nadoknaditi tako što će trošiti racionalno.

Tuširali smo se na bazenima, spavali po parkovima, štedeli kad god možemo. Karte po muzejima nisu jeftine, ali je jednostavno bitno odrediti prioritete. Naši prioriteti bili su da vidimo što više toga, popijemo pivo gde god poželimo, a hirove svedemo na minimum. Spavali smo u hostelu dva puta za trideset dana. Voz, prijatelji, poznanici, park, železnička stanica i tako u krug - objašnjava on.


„Belgijanka me spasila Tantalovih muka“

Veliki broj ljudi sa kojima se susrećete u ovakvim situacijama ipak vas tera da svemu pristupite pažljivo. Morate biti oprezni i očekivati neočekivano. Čudne i neverovatne situacije, pokazuje Dimitrijevo iskustvo, mogu vam se desiti u bilo koje doba dana ili noći.

U vozu u Mađarskoj, umoran od puta, zadremao sam i umalo bio opljačkan. Devojka iz Belgije koja je sedela preko puta mene na svu sreću me je probudila i spasila. Da sam kojim slučajem ostao bez mog „global passa“ ostao bih zarobljen na prvoj sledećoj stanici. Kartu i novac čuvajte kao oči u glavi – poručuje Dimitrije.

morguefile-Jusben Albanija, Italija, Švajcarska, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Nemačka, Slovačka... (foto: morguefile.com, autor: Jusben)„Interrail karta“ nastala je sedamdesetih godina veka iza nas. Omogućava mladima da proputuju najstariji svetski kontinent na 20 ili 30 dana.

Dakle, stvari u ranac, ranac na leđa i - pravac železnička stanica. Obilazite muzeje, šetajte gradom, jedite u najmračnijoj kafani ili pak popijte pivo u najboljem pabu. Uživajte, provodite se, slikajte se, a uz sve to vežbajte jezik i sposobnosti snalaženja.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    10:42 // 19. 5. 2015.

    Pa i nije bas jeftino..

    • hm

      12:02 // 19. 5. 2015.

      Tacno! Avionom je jeftinije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: