Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 5. 12. 2016.

| Kultura

Fotografije stepenica svetskih muzeja u Nišu

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Stepenice
Izložba fotografija o stepenicama; foto: Slobodanka Stupar

Stepenice vode i na gore i na dole, a kako ih je doživela i kroz fotografije prenela umetnica Slobodanka Stupar, Nišlije će moći da vide na izložbi čije je otvaranje u utorak, 6. decembra u galeriji “Srbija” u 19 sati.

Njena izložba pod nazivom “Stepenice na dole su i stepenice na gore” je epilog višegodišnjeg fotografisanja stepenica u muzejima širom sveta koje je umetnica obilazila. Neke od njih uslikane su u Umetničkom muzeju u Bonu, muzeju Kolumbija u Kelnu, Kaiša Forum u Madridu, Muzeju savremene umetnosti u Atini.

Po svojoj funkciji i definiciji, stepenice predstavljaju uspon i silazak i predstavljaju metaforu kada je u pitanju umetnost, život umetnika pa čak i život uopšte - pojašnjavaju organizatori.

Poseban deo čine serije fotografija i video radova snimljenih u zgradi već više godina zatvorenog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koja, kako navode organizatori, tako ispražnjena bez postavke slika, izaziva suprotne emocije i doživljaj na umetnicu.

Ovaj projekat sa stepenicama, dodaju, nadovezuje se na prethodni koji je za temu imao vrata.

Ista vrata se nama otvaraju i zatvaraju, ona su naša energetska polja koja posreduju između unutra i tamo - kaže Slobodanka Stupar.

Slobodanka je diplomirala arhitekturu i grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, magistrirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i specijalizirala na Školi lepih umetnosti u Atini.

Izlagala je na više od 50 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnica je više priznanja, a neka od njih su nagrada za grafiku Oktobarskog salona Beograd i za skulpturu Likovne kolonije Železara Sisak 1987. kao i nagrada na bijenalu grafičke umetnosti, Ag. Nikolas, Grčka 1988. Internacionalnog trijenala grafike u Frehenu 1991 i druge. Stepenice Uspon ili silazak stepenicama; foto: Slobodanka Stupar

U saradnji sa drugim umetnicima učestvovala je u više internacionalnih projekata. Od 1976. godine učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi i više reprezentativnih jugoslovenskoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na mnogobrojnim kustoskim projektima u Nemačkoj, Grčkoj, Kanadi, Makedoniji. Bila je član umetničke grupe Zajednica za istraživanje prostora 1983-1986.

Dela Slobodanke Supar se nalaze u mnogim muzejima i javnim kolekcijama širom zemlje i inostrasnstva, poput Muzeja grada i Muzeja Cepter u Beogradu, Ludvig muzeja Keln, Nacionalne pinakoteke Pirej u Grčkoj, American Collage of Greece u Atini, kao i u mnogim drugim zemljama i mnogim privatnim  zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: