Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 27. 1. 2015.

| Kultura

Tasovac: “Za finansiranje festivala presudan kvalitet”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
tasovac
Presudan će biti kvalitet, ističe Tasovac; foto: kurir-info.rs

Da li će niški festivali poput “Nišvila” i “Horskih svečanosti”, koji su lane ostali bez podrške Ministarstva kulture, ove godine dobiti novac na konkursu zavisiće od odluke komisije i kvaliteta programa, rekao je ministar Ivan Tasovac.

Ministar kulture i informisanja, koji je sinoć bio gost Svetosavske akademije u Nišu, napomenio je da “Nišvil”, kao i drugi festivali, može da aplicira na konkurse Ministarstva kulture i da ista pravila važe za sve festivale u Srbiji.

Vreme kada su se diskreciono delili novci je davno iza nas. Imali smo jedan period u kome je država, po ne baš jasnim kriterijumima, finansirala preko hiljadu različitih festivala. Ukoliko bi pronašli jednog Srbina koji može da nabroji sve festivale koje je država finansirala, bio bih spreman da ne menjam taj princip - istakao je Tasovac.

On je napomenuo da se “mora napraviti jasna razlika između onoga što su komercijalni događaji i onoga što zaista predstavlja kulturu” i da se moraju definisati čvrsti kriterijumi oko toga koji su to najbolji festivali.

Komisije koje odlučuju o tome ko će dobiti novac su krajnje stručne, a stvorili smo i transparentnost u radu tako da su i sesije komisije otvorene za javnost. Moramo da se fokusiramo na ono što je pre svega kvalitet, a posle toga je pitanje budžeta - rekao je ministar kulture.

Na pitanje kakva se ulaganja na jugu, kada je kultura u pitanju, mogu očekivati ministar Tasovac nije želeo da se izjašnjava, već je istakao da je ključ u jačanju institucija.

Onoliko koliko institucije širom Srbije budu bile sposobne da naprave dobre i kvalitetne programe, toliko će biti ulaganja - rekao je Tasovac.

Podsetimo, “Nišvil” je prošle godine odbijen na konkursu Ministarstva uz obrazloženje da ovaj festival nema “ispravan tretman domaćih izvođača” i da “stavlja u isti red potpune amatere i vrhunske profesionalce, po mnogo čemu se svrstavajući u manifestacije turističkog i komercijalnog karaktera”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • konstantin

    11:34 // 31. 1. 2015.

    Grobar Srapske kulture, mada ko nam u Nisu vodi kulturu nije ni steta!!!!

  • shaft

    16:37 // 28. 1. 2015.

    najgori ministar kulture od nastanka visestranacja!licemer par excellance!

  • CVETKO prvi

    23:56 // 27. 1. 2015.

    NAJSTRAŠNIJE JE KADA O KVALITETU MANIFESTACIJE ODLUČUJU S/uper/N/ekvalitetni/S/ubjekti/ !!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: