Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 10. 10. 2014.

| Društvo

Apsolventski staž vraćen, broj rokova ipak pet

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
protest
Studenti u Nišu protestovali 6. oktobra (foto: Vanja Keser)

Posle 5 sati pregovora sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, studenti, među kojima je bilo i predstavnika parlamenta Univeziteta u Nišu, izborili su se za glavni zahtev da ne bude ukidanja apsolventskog staža.

Tako će oni koji su upisali fakultet 2010/2011 i 2011/2012 ipak zadržati status studenta godinu dana po isteku redovnog roka studiranja, zbog čega neće morati da plaćaju obnovu godine, niti će izgubiti pravo na smeštaj u domu ili ishranu u menzi.

Dogovoreno je i da prvi "bolonjci", odnosno oni koji su studije započeli 2006. godine, takođe ove školske godine ne izgube status studenta.

Zakon previđa da oni imaju pravo da studiraju u dvostrukoj dužini trajanja studija. Dakle, oni kojima studije traju 4 godine trebalo je da ove godine prestanu da budu studenti. To se neće desiti jer mogu da pošalju molbu fakultetu, a Ministarstvo će visokoškolskim ustanovama poslati snažnu preporuku da te molbe usliše - kaže predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu Milan Petković.

Ispunjeni su i dugoročni uslovi da se što pre počne sa izradom novog Zakona o visokom obrazovanju, zajedno sa predstavnicima SKONUS-a i SKASS-a.

Skoro da je formirana i radna grupa koja će na tome raditi - kaže Petković.

Ističe da su on i njegove kolege posebno ponosni na to što se Ministarstvo obavezalo da napravi analizu toga šta je sve plaćeno školarinom, bez obrzira da li je student plaća sam ili se za to izdvaja iz budžeta.

To znači da ako, na primer, u školarinu spada prijavljivanje ispita, fakulteti više to neće smeti da naplaćuju, kao što je sada slučaj - objašnjava Petković.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, to je već predviđeno postojećim zakonima, ali će Ministarstvo to "u narednim danima potvrditi pravnim tumačenjem".

Ministarstvo i studenti usaglasili su se i da će pronaći dugoročno rešenje o nagomilanim problemima visokoškolskog obrazovanja.


5 redovnih, mogući vanredni rokovi

Jedini studentski zahtev koji nije ispunjen u formalnom smislu jeste broj redovnih ispitnih rokova. Studenti su tražili da ih bude 6, ali će ipak ostati jedan manje.

Ipak, studenti se nadaju da će za ovo pronaći rešenje.

Objasnili su da nema vremena da se sada izmene zakonske odredbe, tako da smo na ovo pristali. Međutim, lokalni studentski parlamenti će sa upravama fakulteta organizovati dodatne rokove - kaže Petković.

Kaže da su predstavnici studenata zadovoljni ovakvih ishodom.

Bilo je jasno da ni jedna ni druga strana ne mogu da izađu sa 100 odsto ispunjenih zahteva. Na početku smo u stavovima bili mnogo daleko, a zatim izneli argumentaciju posle koje je ministar morao da kaže da smo u pravu - kaže Petković.

Dodaje da su posle dugih pregovora ipak izvukli maksimum.

Ispunjenje svojih zahteva studenti su tražili na nedavnim protestima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milemen

    20:17 // 10. 10. 2014.

    Bravo studenti. Izborili ste se za sve nas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: