Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 14. 12. 2009.

| Društvo

Baš ih briga

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
poluprazna sala

Iako je poziv bio upućen skoro svim lokalnim funkcionerima i predstavnicima političkih stranaka Niškog, Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog okruga, na Okrugli sto posvećen antikorupcijskim zakonima došli samo novinari.

Cilj skupa bila je prezentacija Obrasca za prijavu imovine i prihode funkcionera.

Novim zakonom, koji stupa na snagu 1. januara 2010. godine, po prvi put obuhvaćeni su i lokalni funkcioneri.

Javni funkcioneri imaće obavezu da do 31. januara prijave celokupnu svoju imovinu i prihode, na posebnom obrascu koji je Agencija za borbu protiv korupcije propisala.

Funkcioneri će imati i obavezu da se do 1. aprila, ukoliko obavljaju više javnih funkcija, opredele koju će od njih "zadržati".

- Po prvi put iza jednog nezavisnog tela, Agencije za borbu protiv korupcije, stoje i sankcije. Videćemo da li će organi koji bi trebalo sa Agencijom da sarađuju, a to su pre svega policija, sudstvo, tužilaštvo, raditi svoj deo posla - kaže profesor Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Profesor Čupić najavio je posebne mere protiv onih koji bi trebalo da sprovode sam zakon, a koji tu obavezu budu izbegavali.

- Ono što garantujem je da niko neće biti pošteđen, od tih organa koji bi trebalo da procesuiraju ili istraže pojavu korupcije. Posebno moram da naglasim da nikada nećemo reći "policija", nego ćemo reći ime i prezime onoga ko treba to da izvršava, tako da ćemo uvek obaveze vezivati za ličnu odgovornost - kaže Čupić.

Domaćin skupa, gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, izrazio je očekivanje da će niški funkcioneri koji su, kako rekao, trenutno u sukobu interesa, poštovati ovaj zakon. 

Iskustva iz regiona

U susednoj Hrvatskoj sličan zakon na snazi je već nekoliko godina, a skoro svi prikupljeni podaci dostupni su javnosti putem sajta www.sukobinteresa.hr.

prof. dr Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu proti korupcije o političkoj volji da se iskoreni korupcija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: