Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 15. 8. 2012.

| Društvo

Donacija za roditeljsku kuću u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS, Politika
490x370-nurdor-roditeljska-kuca.jpg
Mesto gde bi trebalo da bude roditeljska kuća, Arhivska fotografija

Donacijom iz Španije trebalo bi da bude adaptirana roditeljska kuća u Nišu za smeštaj dece obolele od raka i njihove roditelje sa juga Srbije, najavljuju u NURDOR-u.

Španac Ramon Molinas Belza iz Barselone koji je preminuo od raka, donirao je 300 hiljada franaka bolesnoj deci u Srbiji. U Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) odlučili su da deo novca ulože u adaptaciju roditeljske kuće u Nišu.

- Završili smo tender za izvođače, stiglo je osam ponuda, i uskoro bismo mogli da počnemo sa radovima – objašnjava Žana Korolija, član Upravnog odbora NURDOR-a.

Od ukupne sume, kako kažu u ovom Udruženju, 50.000 franaka trebalo bi da bude izdvojeno za nišku roditeljsku kuću.

Ipak, u NURDOR-u kažu da se javio novi problem. Naime, prema njihovim rečima prostor koji je dat ovom Udruženju na desetogodišnje korišćenje nije uknjižen.

Žarko Ranković, gradski većnik resorno zadužen za zdravstvo, kaže da problema nema.

- Dogovorili smo sa svim nadležnim institucijama da se nađe pravno rešenje oko uknjižbe pomenute kuće. Što se nas tiče radovi na adaptaciji prostora u toj kući mogu da počnu odmah, a sva pravna pitanja ćemo rešiti u hodu – rekao je Ranković.

Prema najavama nadležnih od prošle godine, roditeljska kuća je trebalo da bude otvorena u martu 2012. Plan je odložen, prvo zbog problema u obezbeđivanju adekvatnog prostora za bolesne mališane, a onda i zbog nedostatka novca za opremanje.

Posle donacije iz Španije izvesno je da bi ovaj prostor za mališane obolele od raka trebalo da bude u blizini Kliničkog centra, na površini od 277 kvadrata, na Vizantijskom bulevaru.

U NURDOR-u kažu da će adaptacija prostora koštati 10,5 miliona dinara.

Grad Niš, narednih 10 godina plaćaće zakup prostora, komunilije i struju. Nedostaju nameštaj, posuđe, posteljina, bela tehnika i sve ono što je neophodno za život porodicama koje nisu iz Niša, dok traje lečenje, tako da je svaka pomoć dobrodošla. Na sajtu NURDOR-a možete naći spisak potrebnih stvari.

U niškoj roditeljskoj kući moći će da se smesti pet porodica sa juga Srbije, odnosno majki sa decom koja se od raka leče na niškoj dečjoj Klinici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: