Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 5. 4. 2011.

| Društvo

Dug Leskovčana 4,5 milijarde

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Javnim i javno komunalnim preduzećima Leskovčani i kolektivi ovog grada duguju 4,5 milijarde dinara, što ih svrstava u red najvećih dužnika u Srbiji.

Podaci o dugovanjima, istina, nisu konačni, jer se menjaju iz dana u dan, ali se do njih dolazi pregledom potraživanja koja su iskazala javna i javno konunalna preduzeća na kraju minule poslovne godine.
Najveće obaveze Leskovčani, ali i ovdašnje posustale firme, imaju prema Elektrodistribuciji. Domaćinstva su u minusu 347 miliona dinara, a u tu sumu uračunato je i 145 miliona koji električari potražuju sudskim putem, dok privreda i tzv. virmanski potrošači treba da namiri 1,938 milijardi dinara.

Leskovačkoj Direkciji za urbanizam i izgradnju samo za nenaplaćeno građevinsko zemljišta dugovanja su dostigla 700 miliona dinara, a ovom kolektivu firme koje su u stečaju trebalo bi da plate 225 miliona dinara, ali je već sada izvesno da najveći deo te sume neće moći da se uknjiži, jer je reč o kolektivima koji su računi danvo blokirani jer obaveze ne plaćaju duže od dve godine.

JKP Vodovod potražuje oko 80 miliona dinara, 19 miliona dinara treba da plate domaćinstva, a oko 60 miliona pravna lica. Kako istiže Zoran Stojanović, direktor JKP Vodovod, domaćinstva su uglavnom redovne platiše, jer je u ovom trenutku visina naplate oko 90 procenata, dok svaki treći kolektiv nije u stanju da namiri dug jer je nelikvidan.

Prema iskazanim potraživanjima, kompaniji Porn Vrner i Veber, koja se stara o iznošenju smeća, trenutna dugovanja Leskovčana iznose 49 miliona dianra, dok kolektivi nisu platili 60 miliona dinara.

U JKP Toplana, koje se navodi kao primer kolektiva koji nudi usluge po najnižim cenama u Srbiji, trenutna potraživanja iznose 251 milion dinara, vlasnici poslovnog prostora treba da izmire 204, a domaćinstva oko 47 miliona dinara.

Konačno, JKP Komunalac, koje se stara o održavanju grobalja, pruža dimničarske i druge usluge, domaćinstava treba da plate 19 miliona dinara, kolika su potraživanja te firme prema Direkciji za urbanizam i izgradnju za tzv. održavanje javne higijene i zelenila u gradu.

Prema podacima Osnovnog suda u Leskovcu, u 2010. godini pristiglo je gotovo 10.000 zahteva za prinudnu naplatu različitih računa – od telefonskih, do struje, vode i iznošenja smeća, a zaštitu suda najviše su tražili javna i javno-komunalna preduzeća kao što su Toplane, Vodovoda i Elektrodistribucije. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: