Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 5. 5. 2011.

| Društvo

Incident u "Grobarskoj" Gimnaziji

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
detalj sa keširane verzije sajta

NIŠ - Diskusija na Internet forumu niške Gimnazije Svetozar Marković o kolektivnom samoubistvu javno je dostupna i posle dve i po godine.

Morbidnu temu koju je pokrenuo korisnik pod pseudonimom "slatki medo", administratori foruma zaključali su veoma brzo.

- Nažalost, iako je diskusija uklonjena sa Foruma, ona je ostala vidljiva putem takozvane keširane verzije koju pretraživač Google čuva. To mi ne možemo da obrišemo. Dakle, tema ne postoji na Forumu, ali je vidljiva sa Googla - kažu nekadašnji administratori Foruma, tadašnji učenici ove ugledne Gimnazije.

Problem je nastao, kako kažu, kada su tek sada mediji objavili da "niški srednjoškolci diskutuju o samoubistvu" a pri tom nisu naveli da se to desilo pre nekoliko godina i da je tema ubrzo bila zaključana, kako bi bila sprečena dalja diskusija.

Aleksandar Ilić, programer koji se više od decenije bavi izradom web sajtova, objašnjava u čemu je problem.

- Google arhivira prethodne verzije svih stranica koje postoje. To znači, čak i ako se stranica ukloni sa nekog sajta, a Google je evidentirao da postoji, ona trajno ostaje u arhivi. To su takozvane keširane stranice. Njih je moguće obrisati, ali uz tehničko znanje koje ne može da se očekuje od prosečnog srednjoškolca. To isto važi i za forume, naravno - kaže Ilić.

Ilić, poznatiji pod pseudonimom Flylord, koji je moderator jednog od najvećih srpskih foruma elitesecurity.org, objašnjava da se "keš" verzija bilo kog sajta može videti ako se u Google ukuca naziv tog sajta. 

- Ako ukucate samo termin "Južne vesti", dobićete veliki broj rezultata pored kojih skoro uvek postoji i link "cached". Ako tu kliknete videćete poslednju verziju tog sajta koju je Google arhivirao - pojašnjava Ilić.


"U našoj gimnaziji nema tabu tema"

U izjavi za list Press, školski psiholog Dragana Radosavljević izjavila je da o spornoj temi ne zna ništa. Kako je navela, sajt administriraju profesori informatike sa učenicima škole i ona ne zna kako im je promakla ova rasprava.

- Nije mi poznato da postoji takva rasprava na sajtu škole, ne verujem ni da bi ona bila zanimljiva našim učenicima. Nisam pričala sa njima detaljno o toj temi, samo smo je dotakli prošle godine u okviru predavanja o sektama. Oni su čak sami zahtevali da pričamo o tome. Kod nas ne postoje nikakve tabu-teme, niti bilo šta o čemu ne sme da se priča - kaže Radosavljevićeva.


Nepoželjne i zabranjene teme

- Praksa na većini Internet foruma je da teme koje nisu eksplicitno zabranjene, pravilima Foruma ili zakonom, ali moderator proceni da diskusija može da pođe pogrešnim tokom, čak i sa moralno-etičke strane, se obično zaključavaju i sprečava se dalja diskusija o toj temi. Zaključavanje ima cilj da se korisnicima pošalje poruka da ta tema nije poželjna - kaže Aleksandar Ilić, moderator na jednom od najposećenijih sprskih foruma Elitesecurity.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    23:49 // 5. 5. 2011.

    A ja ne mogu da verujem da zabranjuju diskusiju na temu o kolektivnim samoubistvima?! Pa sekte cesto vrbuju tu srednjoskolsku decu, zar ne bi trebalo da se informisu o tome i da razgovaraju o ranije zabelezenim slucajevima kolektivnih samoubistava?

  • Ivan Muljevski

    21:35 // 5. 5. 2011.

    Slazem se sa Cucinim komentarom.

  • Cuca

    13:15 // 5. 5. 2011.

    Ne mogu da verujem da ste izvukli izjavu od svetski priznatog programera Aleksandra Ilića. Svaka čast uredništvu uz želje da jednog dana takve stručnjake imate i u sopstvenom radnom okruženju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: