Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 28. 4. 2011.

| Društvo

Inicijativa za postavljanje spomenika “Šetaču”

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Niš, protest 1996/97; foto: Saša Đorđević, mic.org.rs

NIŠ - Povodom navršavanja 15 godina od studentskih protesta 1996/97, članovi NVO Proaktiv pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomenika "Šetaču".

Iz Proaktiva podsećaju da su se građani Niša prvi pobunili protiv izborne krađe od strane SPS, kojim je u to vreme rukovodio Slobodan Milošević. Cilj je, kažu, podsećanje prošlih, sadašnjih i budućih generacija na značaj uloge pojedinaca/ki u borbi za građanska prava, slobodu i razvoj demokratije.

- Novi spomenik Šetaču bi trebalo simbolično da obeleži značaj građanskog aktivizma, kreativnosti i zajedništva koji je postojao 1996/97. godine, ali, nažalost, danas ne postoji. Spomenik će biti podsećanje našim građanima da moraju biti odgovorni prema svom gradu i da ga učine što boljim - kaže Mladen Jovanović, jedan od inicijatora.

Inicijatori smatraju da bi najbolja lokacija za budući spomenik bila centar grada, odnosno Obranovićeva ulica.

- Nakon dobijanja dozvola, krećemo u prikupljanje sredstava. Osnovna ideja je da spomenik bude vlasništvo građana i građanki Niša, ne jedne organizacije ili Grada. Ovo je čista građanska inicijativa, sredstva nećemo tražiti od grada, niti gradskih opština, već od individulanih davaoca, kao i biznis sektora. Mi se kao organizacija u potpunosti odričemo honorara - kaže Stojanović.

Predviđeno je da spomenik bude izrađen od bronze, a njegov izgled biće poznat nakon konkursa o čemu će zadnju reč dati nezavisna komisija.


"Ustale su Nišlije za slobodu Srbije" - izborna krađa i građanski protest

Drugi krug lokalnih izbora 1996. godine održan je u nedelju, 17. novembra. Glasanje se završilo bez većih problema, a onda je, nakon zatvaranja birališta, započeto brojanjem glasova. Radio stanica "Belle Amie", čiji je urednik u to vreme bio poznati niški novinar Zoran Marjanović, prenosila je rezultate glasanja.

Novinari ove radio stanice išli su do biračkih mesta i čim je prebrojavanje završeno oni su preuzimali rezultate glasanja i slali u radio koji se nalazi u samom centru grada na stotinak metara od prostorija SPS-a. Po tim rezultatima više od dve trećine odborničkih mesta u Skupšini grada Niša pripalo je koaliciji "Zajedno" (SPO-DS-GSS) i narod je oko ponoći spontano počeo da se okuplja u centru grada, proslavljajući pobedu. 

Ipak, rezultati koje je sutradan saopštila Izborna komisija bitno su se razlikovali od onoga što se prethodne večeri čulo na radiju. Alarmantne vesti donosili su predstavnici koalicije Zajedno u izbornoj komisiji. Oni su donosili zapisnike gde je broj glasova bio naknadno menjan. Brojevi glasova kandidata SPS-a povećavani a koalicije "Zajedno" smanjivani.

Tako je apsolutna pobeda koalicije "Zajedno" preokrenuta u tesnu pobedu SPS-a.

"Ustale su Nišlije za slobodu Srbije", pisalo je na jednom transparentu.

Već u utorak demonstracije su započete širom Srbije.

Čitav građanski protest u Nišu, izuzimajući demoliranje pekare "Bata Bane", poznatog niškog socijaliste, ostaće upamćen kao najduže mirne demonstracije u svetu.

Sve je završeno usvanjem "Lex specialis" zakona kojim je Slobodan Milošević priznao poraz.

Skupština grada Niša u kojoj je "Zajedno" imala većinu sastala se 27. januara 1997. godine. Za predsednika Skupštine izabran je Zoran Živković (DS) a za predsednika gradske Vlade, Branislav Jovanović, koji je tada bio član SPO.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • negoroth

    10:18 // 8. 5. 2011.

    JOS NAM FALI OVAJ SETAC I TOTALNO CETE IZGLED GRADA SVESTI NA 0!!!!!!! SVASTA!!!!!

  • Дон Кихот

    11:02 // 7. 5. 2011.

    Да ли уопште неког и интересује како су почели протести ? И због чега је то данас уопште некоме битно?

    Истине ради протести су почели дан након избора у 10 сати преподне, од стране педесетак активиста Српског покрета обнове који су уз пратњу полиције кренули у шетњу узвикивајући пароле. Такође морам да нагласим да су се ти људи сами организовали мимо тадашњег руководства СПО. Директни повод (поред изборне крађе) био је и случај пребијања једног контролора на бирачком месту.

    Ти људи који су заиста покренули протест и данас се налазе у Српском покрету обнове, преварени много пута и од нишког руководства странке и од актуелних политичара које су довели на власт. И данас ти исти људи седе у Караџићевој 5 и присећају се како су пуни ентузијазма желели да промене Ниш и Србију, а за узврат су поново добили ,,Брку'' да им се смеши са ТВ екрана.

    Подизање споменика шетачу ?!

    Па тај споменик би представљао само ружно подсећање на енергију и вољу народа који је желео да промени Србију, а за узврат је добио ово данас. Заиста нема потребе за тим !!!

  • Predrag Mitic

    19:22 // 5. 5. 2011.

    Nama trebaju zivi setaci a ne spomenici!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: