Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 11. 12. 2010.

| Društvo

Leskovac: Za tri projekta 10,7 miliona

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Centar za socijalni rad, Leskovac

LESKOVAC - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i gradonačelnik Leskovca potpisali su u Beogradu ugovor o realizaciji tri projekta pomoći socijalno ranjivim grupama na području grada.

Ukupna vrednost ovih projekata iznosi 10 miliona i 700 hiljada dinara, dok će leskovački Centar za socijalni rad dobititi još milion i 400 hiljada namenjenih za isplatu jednokratne pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu.

Na konkurs koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalne politike podršku su dobili projekti razvoja servisa personalnih asistenata, pomoći u kući i projekat nabavke kombi vozila za potrebe Dnevnog boravka "Duga", udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

Odlukom ministarstva da podrži projekat "Servis personalnih asistenata" biće omogućena kontinuirana podrška osobama sa invaliditetom čiji su personalni asistenti bili finansirani u okviru nedavno završenih javnih radova. Ukupna vrednost projekta kojim je predviđeno finasiranje rada osam personalnih asistenata u narednih godinu dana iznosi blizu tri miliona dinara.

Ministarstvo rada i socijalne politike sa nešto više od pet miliona i 300 hiljada dinara u narednih godinu dana podržaće i projekat "geronto domaćica", odnosno pomoć starim licima na području grada. Projektom je predviđeno da se poveća broj korisnika ove usluge sa sadašnjih 27 na 120 osoba.

Proširenje usluga podrazumeva angažovanje novih geronto domaćica koje će biti odabane u saradnji sa NSZ, a dodatni kriterijum biće i to da li su kandidati primaoci porodičnog materijalnog obezbeđenja, čime će sopstvene prihode steći 13 socijalno ugroženih porodica.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, koji je na svečanosti u Beogradu govorio u ime 69 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva iz državnog budžeta, istakao je značaj dosadašnjih napora grada da podrži najranjiivije grupe u lokalnoj zajednici.

- Iako nam je prioritet razvoj, zapošljavanje i infrastrukturna obnova grada, i pored teškog stanja u našem budžetu, nismo izostavili brigu za najslabije članove naše zajednice. Pružali smo podržku osobama sa invaliditetom starima, gubitnicima tranzicije, deci sa posebvnim potrebama i Romima. Pomoć Ministarstva rada i socijalne politike ima višestruki značaj. Osim što će rasteretiti gradski budžet iz kojeg smo do sada finansirali ove usluge, omogućiće i povećanje obuhvata kojima je pomoć potrebna – rekao je gradonačelnik Kocić.

- Sredstva Ministarstva rada i socijalne politike za program razvoja socijalnih usluga u siromašnim opštinama i pomoć ugroženim kategorijama stanovništva od oko 400 miliona dinara su najveća izdvajanja ovog tipa u sistemu socijalne zaštite u Srbiji za poslednjih nekoliko decenija – navodi se u saopštenju iz kabineta leskovačkog gradonačelnika.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: