Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 12. 4. 2011.

| Društvo

Leskovac osnovao Katastar nepokretnosti

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Leskovac je sedmi grad u Srbiji gde prestaju da važe knjige tapija i katastar zemljišta.

Tokom osam godina upornog rada na osnivanju Katastra nepokretnosti formirano je 115 hiljada listova nepokretnosti sa upisanih 89 hiljada zgrada, više od dve hiljade posebnih delova zgrada i 45 hiljada tereta, što predstavlja 80% od stvarnog stanja na terenu.

Gradonačelnik Slobodan Kocić ističe da su upisi toliko značajni zbog razvijenog hipotekarnog tržišta, konverzije prava korišćenja u pravo svojine i drugih imovinskih transakcija.

- Imaćemo jasnu sliku u kontaktima sa investitorima jer se do sada dešavalo da zbog opstrukcije nekih gradskih službi ne možemo da damo blagovremene informacije – kaže Kocić, koji je pohvalio saradnju lokalne samouprave sa Službom za katastar nepokretnosti.

Građanima će biti mnogo lakše da dođu do dokumentacije ali takođe imaju obavezu da svaku promenu vlasništva ili tereta na zemlji i objektima prijave u roku od 30 dana.

Slobodan Mladenović, načelnik Službe za katastar nepokretnosti u Leskovcu, koji je zadužen za celu teritoriju Jablaničkog okruga, kaže da su ovim poslom preskočili stepenicu od jednog veka jer su za osam godina od tapija prešli na najprecizniji model upisa.

- Konačno smo stavili u službenu upotrebu započete komasacije poljoprivrednog zemljišta za 22 katastarske opštine koja datira iz 1985. godine. Po skraćenoj proceduru mimo gradske Uprave za imovinsko pravne poslove i Osnovnog suda građani mogu dokazati svojinu na osnovu izvoda iz jedinstvene evidencije o nepokretnosti – ističe Mladenović.

Digitalni katastarski plan urađen je za gradske katastarske opštine i po prvi put za Brejanovce, Razgojnski Čifluk, Donje Sinkovce, Gornje i Donje Stopanje, Bobište i Bratmilovce ali i za opštine Vlasotince, Lebane, Bojnik, Medveđa i Crna Trava.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BELEGIJA

    13:08 // 18. 12. 2015.

    Po katastarskoj evidenciji svako moze dase u
    "upise" u katastar! Da li mozete da date na uvid evidenciju po kom osnovu su upisivani "vlasnici" imovine?? Tu se u vlasnistvo upisivao ponekad bukvalno covek sa "ulice" jer "komisija" za popis imovine nije imala "papire" na uvid vlasnistva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: