Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 28. 12. 2023.

| Društvo

Morski gnjurac - nova vrsta ptice potvrđena na Bovanskom jezeru

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Društvo za zaštitu i posmatranje ptica Srbije
Uočen veliki morski gnjurac; foto: Facebook Društvo za zaštitu i posmatranje ptica Srbije

Orintolozi Društva za zaštitu i proučavanje pritca Srbije Danilo Penić i Slobodan Marković uočili su i fotografisali na Bovanskom jezeru u blizini Sokobanje novu vrstu ptica u Srbiji. U pitanju je veliki morski gnjurac.

Tokom redovnih terenskh aktivnosti posmatranja vrsta ptica iz familije morskih gnjuraca, koje su tokom zimskih dana u Srbiji primećivani u Srbiji, pored riđogrlog i vrnoglavog morskog gnjurca, uočen je i treći i ove porodice ptica.

Vremenski uslovi i udaljenost ptice od obale nam nisu omogućili da sa lakoćom uslikamo i potvrdimo da se zaista radi o velikom morskom gnjurcu. Međutim, bili smo veoma strpljivi, pa je ptica na kraju prišla nama - pojašnjava Danilo Penić.

Ova ptica u potpunosti se prilagodila životu u vodenim površinama, kažu iz Društva za zaštitu i posmatranje ptica i dodaju da se hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela savršena su vesla u vodi, te zaključuju da zbog toga na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptice Srbije svake godine sprovodi međunarodni Zimski popis ptica vodenih staništa. U okviru ovog popisa tokom januara obilazimo gotovo svaku vodenu površinu u Srbiji, međutim ornitološka radoznalost ne da mira, pa kada god se ukaže prilika, tokom zime, probamo da na većim vodenim površinama pronađemo neku retku pticu selicu. Ovog puta smo imali mnogo sreće i dobili smo pravi novogodišnji poklon - zaključuje Slobodan Marković.

Veliki morski gnjurac, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica dugačak je do 88cm, a raspon krila mu doseže do 148cm i dodaju da u Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope, a prethodno je, kako kažu, ova vrsta ptice navodno bila zabeležena u Srbiji 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, nije zvanično i potvrđeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: