Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 7. 7. 2014.

| Društvo

Na "Kosidbi na Marovcu" isti pobednik peti put

Autor:Milorad DoderovićIzvor:Južne vesti
Kosidba.jpg
Nadmetanje nekoliko desetina najboljih kosača iz kraja.

Rajko Ristović iz Surčina peti put je pobednik zavičajno–turističke manifestacije „Kosidba na Marovcu“ koja je za vikend održana na Perovića livadama u najudaljenijem planinskom selu u blizini Medveđe.  

U kosačkoj veštini nadmetalo se nekoliko desetina najboljih kosača iz sela Gornja Jablanica, a njihovo okupljanje u Marovcu bilo je prilika i za svojevrsno narodno saborovanje nekoliko stotina žitelja ovog kraja i njihovih potomaka. Kosidba na Marovcu

Posle kosačkog takmičenja kraj crkve u Marovcu organizovana su takmičenja u nadvlačenju konopcem, bacanju kamena s ramena, sečenju drveta motornom testerom, mini-krosu, penjanju uz konopac i gađanju vazdušnom puškom. 

Najbolji u ovim nadmetanjima, a posebno najbolji kosači, dobili su nagrade organizatora - Turističke organizacije Opštine Medveđa, Zavičajnog udruženja „Kitka“ i Mesne zajednice Marovac. Do pred smiraj sunčanog dana teklo je narodno veselje.

- U ovom selu u kojem sam rođen i ovom planinskom kraju uvek je bilo dobrih kosača, konkurencija je bila žestoka, ali pobedio sam, eto, po peti put i drago mi je da sam još jednom dokazao da su Ristovići kosci bez premca - rekao je Rajko Ristović.

Stari Marovčani, zašli već u osmu, pa i devetu deceniju života, sa ponosom su pratili učesnike kosačkog takmičenja radujući se što su dobili mlade naslednike, ali je među veteranima bilo i onih koji su se onako nezvanično dohvatili kosa i belegija pokazujući da, kako rekoše, „još nisu za bacanje“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: