Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 9. 7. 2012.

| Društvo

Niš: Slabo interesovnje za mašinstvo

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
upis u srednje skole
arhivska fotografija

U toku je predavanje lista želja za upis u srednje škole, u drugom upisnom krugu. U Mašinsko-tehničkoj školi “15. maj” u prvom krugu popunjena samo polovina slobodnih mesta.

Svršeni osmaci koji nisu upisali srednju školu u prvom krugu, imaju priliku da to učine u drugom. Liste želja predaju danas, a upis je zakazan za 12. jul.

U Nišu, prema podacima Ministarstva prosvete, ima 466 slobodnih mesta. Najviše u tehničkim školama. Na četvorogodišnjim smerovima najviše mesta ima u Građevinskoj školi “Neimar”, Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” i Mašinsko-tehničkoj školi “15. maj”.

- Prvi upisni krug je bio izuzetno loš. Deca nisu zainteresovana za mašinstvo. Upisali smo samo 50 odsto kapaciteta. Imamo slobodnih mesta i na našem najelitnijem smeru Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje – kaže direktor Mašinsko-tehničke škole “15. maj” Aleksandar Stevanović.

Danas nisu imali posla zaposleni u niškim gimnazijama koji su svoja slobodna mesta popunili, još u prvom krugu i to uz ogromno interesovanje.

- Sve smo upisali na vreme. Veće interesovanje je ove godine bilo za prirodno-matematičkki smer, gde je i povećan prag upisa na 95 poena. Upisali smo i jedno bilingvalno, englesko-srpsko odeljenje sa 30 đaka, a beležimo zainteresovanost dece i za informatički smer – rekla je direktorka Gimnazije “Bora Stanković” Ljiljana Zlatanović.

Prema rečima direktora MTŠ “15. maj” i izbor srednje škole zavisi od mnogih faktora u zemlji. Kako kaže, obzirom da je privreda u stanju u kakvom jeste, donekle je razumljivo da najmanje interesovanje vlada za tehničke škole.

Posle drugog kruga upisa, raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 11. jula, a upis je planiran za 12. jul.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Masinac

    16:47 // 23. 7. 2012.

    Bezite deco od masinstva kao djavo od krsta. Srednju jos kako-tako, ako cete posle da nastavite, ali nikako to da studirate.

  • Klokan

    10:33 // 15. 7. 2012.

    Sta ce Nisu tolike masinske skole? Treba SPOJITI ZIS i 15. maj - ionako imaju djake samo za (skoro) jednu skolu. A uspesnost direktora pokazuje i nepismeni izbor oglednih zanimanja, na koje se upisuje po 6! (sest) ucenika.

  • Dekan

    16:38 // 9. 7. 2012.

    Cemu slabo interesovanje za masinstvo, pa videli ste kako se lepo obavlja funkcija gradonacelnika sa tim zvanjem ;o)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: