Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 6. 10. 2011.

| Društvo

Nišlija radi u Fejsbuku

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
aleksandar ilic, facebook
Aleksandar Ilić; foto: mic.org.rs

Jedan od najmlađih doktora nauka dvadesetšestogodišnji Aleksandar Ilić, docent na PMF-u, počinje da radi za Fejsbuk u Americi.

Aleksandar je studije informatike na niškom PMF-u završio za tri i po godine, a doktor nauka je postao sa 26 godina. Na fakultetu je docent na nekoliko predmeta, a sada ga očekuje godinu dana rada u Americi u sedištu najveće društvene mreže.

- Ja sam još tokom studija radio za američku kompaniju "Wowd" koja je imala predstavništvo u Srbiji, tačnije Razvojni centar u Beogradu. Tamo smo pravili nešto slučno Guglu, Internet pretraživač fokusiran samo na neke specijalne pretrage. Vremenom smo prešli na pretraživanje socijalnih mreža. Tu smo napravili integraciju naše aplikacije sa Fejsbukom i Tviterom kao dve najveće socijlane mreže na svetu. Naši šefovi u Americi su imali prezentaciju na Fejsbuku, to se svidelo predstavnicima Fejsbuka i nekoliko nas je dobilo ponudu za posao - rekao je Aleksandar Ilić.
Da se radi o velikom talentu za informatiku i matematiku, videlo se još u osnovnoj školi. Tokom školovanja Aleksandar je sa mnogih međunarodnih takmičenja donosio nagrade i medalje. Završio je specijalno odeljenje u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i u tom periodu osvojio 10 medalja. Njegove vitrine krase zlato sa Balkanijade i tri srebra sa Olimpijade iz matematike i informatike.
 
Sada ga očekuje novo dokazivanje i to u sedištu Fejsbuka, moćne kompanije koja ima preko 800 miliona korisnika preko Interneta. Sedište firme Marka Cukeberga nalazi se u gradiću Palo Alto, blizu San Franciska, a Aleksandar je već bio dva meseca u novoj firmi i zna šta ga čeka u Americi.
- Prva dva meseca je upoznavanje sa projektima i tehnologijama i biranje timova. Radićemo na raznim stvarima, ali ono što znam za početak je da ću raditi na klasifikaciji i određivanju najobljih prijatelja svakog korisnika. To je neki prvi projekat, a posle ćemo da vidimo - rekao je Aleksandar Ilić.
Posao je na četiri godine, ali Aleksandar ističe da će se vratiti posle godinu dana da bi preneo znanje i iskustvo koje je nemerljivo.
- Odlazak u sedište Fejsbuka je jedno veliko priznanje i ogroman uspeh. Raditi u takvoj firmi, videti kako se to radi u inostranstvu to je veliko iskustvo. Ja sam ovde doktorirao, izabran za docenta i to teorijsko znanje bi sada trebalo da praktično upotpunim. To je izvanredna prilika i očekujem jedno veliko iskustvo i da primenim ovde kada se budem vratio - rekao je na kraju Aleksandar Ilić, mladi docent.
Let za Ameriku očekuje ga u petak u ranim jutarnjim časovima, a prvi radni dan u Fejsbuku je u ponedeljak, 10. oktobra. Pored njega, u timu će biti još četvorica informatičara iz Srbije koji će još jednom pokazati da na ovom prostoru postoji dosta talenata. A kada se Aleksandar vrati u Niš, sigurno je da će ih biti još više.
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilic Sasa

    23:10 // 6. 10. 2011.

    Svaka cast, bravo! Steta sto zivimo u unazadjenoj i besperspektivnoj drzavi, pa najbolja deca opravdano moraju da prodaju svoj talenat i znanje u inostranstvu!

  • Милош ГРОЗДАНОВИЋ.

    17:23 // 6. 10. 2011.

    Bravo majstore!
    Ponosan sam što sam Nišlija!

  • Mika

    17:10 // 6. 10. 2011.

    "A kad se Aleksandar VRATI u Nis...".... HAAA-HA-AH-AH-AAHAH-AHAHAA-AH-A-AHAAAAAAA!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: