Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:48, 19. 4. 2013.

| Društvo

Pirotski Dom zdravlja prodaje zlatnu polugu

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
gold-bar.jpg
Ilustracija; foto: namcworldwide.com

Dom zdravlja u Pirotu objavio je u Večernjim novostima oglas o prodaji zlatne poluge težine 341,52 grama. Sredstva dobijena prodajom biće iskorišćena za finansiranje 14 radnika kojima plata nije regulisana.

Dom zdravlja od 1. jula 2011. godine je samostalna ustanova koja je, posle izdvajanja od Zdravstvenog centra, u deobnom bilansu dobila stomatološko zlato koje se ranije koristilo za izradu navlaka za zube i mostove.

- To zlato datira iz osamdesetih godina. To smo nasledili u obliku delimično polomljenih kruna i mostova. Mislim da je to pametan menadžerski potez. Na sednici Upravnog odbora doneli smo odluku o prodaji zlata po cena zlata na berzi. Očekujemo milion dinara od same prodaje. To nije dovoljno za rešavanje problema u stomatologiji, ali ćemo ih svakako smanjiti - kaže direktorka Doma zdravlja u Pirotu dr Vesna Janković.

Ova zdravstvena ustanova ima 34 ugovorena stomatologa i tehničara i 14 neugovorenih. Jankovićeva kaže da imaju velikih problema u finansiranju Stomatološke službe. 2

- Problemi u finansiranju Stomatološke službe nisu novi i datiraju od 1. januara 2006. godine kada je izmenom zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju izvestan broj stomatologa ostao neugovoren kod Fonda zdravstvenog osiguranja. Sve ove mere koje je  uvelo Ministarstvo zdravlja i Fond, koji je naš finansijer, dovele su do toga da nismo dobili ni jedan dinar za isplatu jubilarnih nagrada stomatolozima. Po zakonu oni i imaju pravo na to, tužili su i dobili na sudu. Kasnimo sa njihovim platama jer oni ne uspevaju da zarade ni svoju platu, a kamoli druge troškove. Mnogi od njih zarade 15 ili 16 posto od svoje neto plate, a mi smo u obavezi da im ostatak izmirimo - kaže Jankovićeva.

Načelnik Službe stomatologije Doma zdravlja dr Zlatan Cvetković kaže da problem nije nov i da je ovo pokušaj da se on reši.

- Jedan od načina da se dođe do novca koji je neophodan stomatoloigiji je da se ono što nam ne treba i ne koristi se - proda. Mi taj materijal odavno ne koristimo. Imamo 14 stomatoloških radnika koji nemaju ugovor sa Fondom. Neki od njih uspevaju da zarade celu platu i prime mesec za mesec, a neki ne. Oni koji to ne ostvare, plata im kasni i ne primaju mesec za mesec - kaže dr Cvetković.

Prodaja zlata je samo jedna od mera koje Dom zdravlja sprovodi kako bi stabilizovao finansijsku situaciju. Druga mera je proglašenje tehnološkog viška sa isplatom otremnina. Sredstva za tu namenu dobijena su od Opštine Pirot. Takođe, Dom zdravlja podneo  je i zahtev Ministarstvu da se poveća broj ugovorenih stomatologa, jer trenutno postoje samo 2 ugovorena stomatologa na 50.000 stanovnika, što nije dovoljno.
 


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pero peric

    20:27 // 19. 4. 2013.

    Ovo je neverovatno.
    Uzgred, pošto može da se nabavi to zlato ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: